Еколози пак погребват ТЕЦ „Марица изток 2“

484
Поредният удар на еколозите е заради приетите конкретни мерки за финансово стабилизиране на най-голямата българска топлоцентрала - ТЕЦ "Марица изток 2"

Поредната груба манипулация на общественото мнение сътвориха група еколози, разпространявайки информация за десетки хиляди болни вследствие на работата на ТЕЦ „Марица изток 2“.

Този път като ламаринка, скриваща истинската цел на гробокопачите на българското производство на ток от лигнитни въглища, е използван доклад с компютърен модел на замърсяване, изготвен от назовала се като международна коалиция Europe Beyond Coal, съставена от екологични, правозащитни, професионални и пациентски организации.

„Общо 7 хил. дни със симптоми на астма сред децата, 150 случая на хроничен бронхит при възрастните, 80 хил. работни дни в болничен причинява ТЕЦ „Марица изток 2″, най-голямата електроцентрала на въглища на Балканите. Това показва компютърен модел на замърсяването“, пише в доклада на Europe Beyond Coal. А от екологичното сдружение „За земята“ уточняват, че са използвани данни от 2016 г. на Европейската агенция по околна среда.

„Най-тежко последствията от замърсяването се усещат в района на Южна България и Северна Гърция. Българският енергиен холдинг, собственик на държавната ТЕЦ, се нарежда сред десетте компании, производители на електроенергия от въглища, които причиняват 2/3 от случаите на здравни проблеми вследствие на замърсяването на въздуха в Европа“, гласи заключението на въпросния доклад.

Кой точно е предоставил тези данни и колко въобще са достоверни, след като здравните власти в Старозагорска област не разполагат с подобна информация, не е известно. Как точно дейността на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ е отделена от останалите топлоцентрали на комплекс „Марица изток“ също не е известно.

Единствено, което със сигурност е известно, че българското представителство на „Грийнпийс“ и присъдружната му организация „За Земята“ от няколко години се опитват всячески да спрат дейността на ТЕЦ „Марица изток 2“ и комплекс „Марица изток“, разпространявайки фалшива информация на трупове и болни граждани в района на Източномаришкия басейн.

Настоящият им напън, скрит зад някакъв виртуален компютърен модел на замърсяване и разболяване, най-вероятно цели да бъде нанесен „съкрушителен удар“ на ТЕЦ „Марица изток 2“, точно когато българското Министерство на енергетиката предложи конкретни мерки за финансовото стабилизиране на държавната топлоцентрала заради скъпите квоти на въглеродни емисии, които формират негативен финансов резултат на дружеството. А и вече стана известно, че в близките дни се очакват дерогации за ТЕЦ-овете от комплекс „Марица изток“, които ще гарантират продължаване на работата им след 2021 г., когато в сила влизат новите екологични норми на ЕК.

Поръчителите на доклада вероятно са наясно с тези факти и се опитват манипулативно да настроят общественото мнение срещу въглищната централа. Това не се случва за пръв път, няма да е и за последен, затова български минни специалисти за пореден път призовават: „Долу ръцете от ТЕЦ „Марица изток 2“, долу ръцете от комплекс „Марица изток“!“ – безалтернативния гарант на енергийната сигурност и независимост на България!

Йовка НИКОЛОВА