Еколози: Извършено е огромно престъпление срещу природата на България!

471
Черният лешояд е поставен под защита със Закона за биологичното разнообразие от 2002 г. и е включен в Червената книга на България

„Черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк Planckendael, е открит прострелян от бракониери в Кърджалийско. Този рядък и величествен вид, за чието завръщане в България „Зелени Балкани“ работи от 30 години, е изключително ценен за България и Европа. За съжаление, Ултрон не успя да доживее първия си рожден ден и умря от своите рани в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Това е огромен удар срещу природозащитата в България, но и срещу природата в страната ни и на Балканите като цяло“, съобщиха от „Зелени Балкани“.

По случая е образувана преписка и се води разследване.

От екологичната организация се обръщат към гражданството с молба за съдействие в търсенето на информация и сведения, които биха помогнали за разследването.

Дареният от белгийския зоопарк черен лешояд на име Ултрон е бил включен в проект „Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/000649“ с надежда, че ще допринесе за завръщането на вида в България. Птицата е била освободена миналата година край град Котел, а за нея са полагали грижи експерти от Фонд за дивата флора и фауна – част от екипа на проекта.

„Церемонията по освобождаването се превърна в празник, уважен от много институции, експерти и граждани с отговорности и принос към завръщането на вида в България, а на нас това ни даваше надежда, че опазването на природата има бъдеще в България…“, припомнят от „Зелени Балкани“.

След като е престоял няколко месеца в територията, Ултрон, заедно с други свои млади събратя на същата възраст е предприел характерното за младите лешояди скитане – посещение на близки и далечни страни, събиране на опит, преди евентуално да се завърне в родната територия, за да отгледа свое потомство.

За радост на еколозите Ултрон, за разлика от други като него, не се е отдалечил много от България – зимувал е в гръцката част на Източни Родопи, в района на Национален парк Дадя, където се намира и единствената естествена колония на вида на Балканите. Тази пролет Ултрон се е насочил обратно към България и еколозите с нетърпение са очаквали завръщането му на „родната“ територия в Балкана.

За съжаление, по време на прелета му лошото време и мъглата са го приземили в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсва полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, веднага е подал данни, че нещо не е наред. От „Зелени Балкани“ са открили Ултрон окървавен и с прострелни рани.

Птицата незабавно е била настанена за интензивно лечение в СНЦ „Зелени Балкани – Стара Загора“, където екип от ветеринарни лекари се е борил за живота й дни наред. Въпреки усилията на ветеринарните специалисти от Тракийски университет – Стара Загора, и Спасителния център птицата не е била спасена.

„Не можем да опишем с думи гнева си към извършителите, както и срама, който изпитваме от случилото се, пред: гледачите, отгледали с толкова усилия тази великолепна птица; институциите, които я дариха; европейския данъкоплатец, осигурил средствата и целия международен екип по проекта, който работи за завръщането на черния лешояд в България…“, споделят еколозите.

(СН)