Езиковата гимназия в Стара Загора е с идея да изпрати абитуриентите си около 25 юни

61
Спомен от миналото

Безпрецедентната ситуация с коронавируса у нас постави под сериозна въпросителна традиционните балове, с които зрелостниците символично слагат край на своя училищен период. Противоепидемичните мерки на този етап отложиха и тържественото изпращане на абитуриентите. С особена сила организационният въпрос е на дневен ред пред ръководството на най-голямата и елитна гимназия в Старозагорска област – ЕГ „Ромен Ролан“. Близо 240 са зрелостниците от учебното заведение, които трябва да завършат своето средно образование. Въпреки месеците на подготовка за бала той тази година може и да не се състои. „Голямото ми желание днес е да кажа, че само ще отложим това емоционално тържество. Напълно разбираемо е, че получаваме питания от учениците и техните родители, но истината е, че не зависи от нас да вземем окончателно решение за провеждането на баловете. Надявам се, че в някакъв момент ситуацията с вируса ще се успокои“, изрази надежда директорът на гимназията Теодора Николова.

По традиция балът на ЕГ „Ромен Ролан“ се провежда навръх празника на славянската писменост и култура – 24 май. Тази година обаче събитието няма как да се осъществи. Надеждите на всички са, че бал все пак ще има, макар и отложен за летните месеци. В езиковата гимназия вече обмислят възможностите за организирането на своеобразно изпращане на своите зрелостници. „Идеята е това да се случи някъде около 25 юни“, призна самата Николова. От училището вече са получили протокол от МОН за мерките, които трябва да бъдат спазвани, ако се стигне до реализацията на тази възможност. Акцент се поставя върху отдалечеността между отделните хора в проявата, както и носенето на предпазни средства.

Директорът на ЕГ „Ромен Ролан“ Теодора Николова

Задължителното условие е провеждането да се осъществи на открито. „Сами разбирате, че говорим за 240 ученици, техните родители и учители. Невъзможно е тази група от хора да бъде разположена в двора на гимназията. Затова към момента обмисляме и преценяваме осъществимо ли е подобно събитие, при положение че трябва да се съблюдава изпълнението на всички мерки. Това остава под въпрос към момента. Надявам се, че до края на юни ситуацията ще се облекчи и ще имаме шанс да осъществим това емоционално тържество“, заяви Теодора Николова.

Директорът на ЕГ „Ромен Ролан“ бе категорична, че е създадена необходимата организация за провеждане на Държавните зрелостни изпити. Матурите бяха отложени в резултат на епидемиологичната обстановка, а провеждането им ще се осъществи при строго разписани за това правила. „Продължаваме да получаваме инструкции за провеждането на изпитите. В класните стаи на гимназията по време на изпита ще бъдат допускани по 13 ученици. Между тях ще има дистанция от метър и половина. Всички участници в ДЗИ ще бъдат снабдени с лични предпазни материали. Почистваме и дезинфекцираме всички повърхности в помещенията“, обясни Николова. Наред с предприетите мерки училищата вече предават и списъци до РУО с учители, които попадат в т.нар. рискови групи. С цел по-голяма безопасност учителите ще бъдат квестори на изпита по БЕЛ в собственото си училище.

Тази година зрелостните изпити ще бъдат проведени на 1 и 3 юни. Началото на матурите е в 09:00 часа.

Живко ИВАНОВ