Една идея, тръгнала от Стара Загора, се превръща в реалност

164
Посещението на руския посланик Анатолий Макаров в Стара Загора на 18 май 2017 г. На снимката е с кмета на общината Живко Тодоров пред току-що осветената реплика на Самарското знаме

Вторият ръкав на „Турски поток“ ще минава през България. Потвърдено е!

Изключително добра новина за българската енергетика е официалното съобщение на „Газпром“, че проявява интерес и ще участва в третата, обвързваща фаза на пазарния тест, който „Булгартрансгаз“ ще обяви в началото на декември. Той е свързан с реализацията на проекта за разширяване на националната газотранспортна инфраструктура и газоразпределителния хъб „Балкан“. Това заяви в петък в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова.

Идеята „Турски поток“ да мине през България за Европа бе съобщена за пръв път от руския посланик Анатолий Макаров при посещението му в Стара Загора на 18 май 2017 г. по случай 140-годишнината от връчването на Самарското знаме. От встъпването си на посланическия пост в България до тази дата той не се беше срещал с представител на българското правителство, но в интервю пред „Старозагорски новини“ той съобщи, че след като страната ни безвъзвратно е загубила „Южен поток“, може през нейна територия да мине вторият ръкав на „Турски поток“ (б.р. на който по това време се полагаха тръби по морското дъно). „Нека да се разберем така: знам, че желание от българска страна има, готов съм от своя страна да съдействам, но за това е необходимо сериозно всички да поработим по въпросите за общата полезност. Най-важното е гаранцията на Европейската комисия, че всичко това няма да бъде отречено, както се случи с „Южен поток“, заяви тогава пред медията ни посланик Макаров.

Минаването на втория ръкав на „Турски поток“ през България вече не е химера

През следващите години от руските медии ту пристигаше новината, че „Турски поток“ ще мине през България, ту се твърдеше, че ще бъде избрана Гърция… До 30 ноември 2018 г. (петък), когато министър Теменужка Петкова съобщи добрата новина в Народното събрание, изрично уточнявайки, че проектът за транзитния тръбопровод с руски газ през България и газовия хъб край Варна, ще е изцяло по европейските регламенти.

„Имаме ангажимент да изградим инфраструктура, която да свързва Турция и Варна, но след това трябва да изградим втора тръба, която да осигури пътуването на горивото до Сърбия“, посочи в петък министър Петкова.

„Европейските регламенти в областта на енергетиката предвиждат много ясно какви правила трябва да бъдат спазени, за да се изгради инфраструктура в областта на природния газ. Според тях трябва да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост“, каза още тя. „Газпром“ ще участва в третата обвързваща част на пазарния тест, като в хода й ще стане ясно кой резервира капацитет, в какви количества и за колко години.

„В случай че „Газпром“ спре доставките на руски газ по Трансбалканския газопровод“ през 2020 година, България трябва да има изградена инфраструктура, за да не се окаже, че ще изпадне като ключов фактор на газовата карта на Балканите. След като вече стана ясно, че „Турски поток“ ще мине през България, държавният газопреносен оператор ще трябва да изгради 11 километра от турската граница до наша територия и още 474 километра нова тръба до Сърбия. Освен това ще се построят и нови две компресорни станции“, уточни Петкова.

Средствата ще бъдат осигурени от българската компания. По предварителни разчети за тръбата през българска територия те се оценяват на 2.8 млрд. лева. За строителството ще бъде обявена обществена поръчка.

Енергийният министър е убедена, че страната ще успее да спази всички срокове за пускането на втората тръба на „Турски поток“. От публикуваните през октомври – ноември материали на газотранспортните оператори на България, Сърбия, Унгария и Словакия в рамките на процедурата за резервиране на техните бъдещи мощности (open season) става ясно, че „Газпром“ е избрал маршрутът на втората отсечка на „Турски поток“ да мине през тези страни.

В България и Сърбия природният газ ще бъде пуснат през 2020 г., в Унгария – през 2021 г., и в Словакия – през втората половина на 2022 г. Процедурата е предвидена от законодателството на ЕС (NC CAM) и е необходима за строителството на нови газопроводи.

„Булгартрансгаз“ възнамерява да проведе през декември търг за бъдещите мощности на газопроводите на входа на българската система от Турция и на изхода в Сърбия.

Капацитетът на входа, който се предлага за резервиране от 1 януари 2020 за 20 години, е 15.8 милиарда куб. м годишно (което напълно съответства на капацитета на едната тръба на „Турски поток“), на изхода – 4 милиарда куб. м, при това от 1 януари 2021 г. там той трябва да се увеличи до 11 милиарда куб. м.

„Работим за това България да бъде стратегическа държава по отношение на доставките и транспортирането на природен газ“, допълни министър Петкова.

Йовка НИКОЛОВА

(б.р. В материала е използвана информация и от 3е-news)