Една година условно за смърт на пешеходец в Стара Загора

799

Това реши състав на Окръжния съд спрямо 36-годишен водач на „Мерцедес“

Едногодишна условна присъда постанови състав на Окръжен съд – Стара Загора, по дело за пътно произшествие, при което заради тежки наранявания е починал пешеходец.

Инцидентът е станал на 13 март 2017 година около 16:50 часа по трасето на централния старозагорски булевард „Цар Симеон Велики“, където лек автомобил „Мерцедес“, в близост до блок 50 след пешеходна пътека тип „Зебра“, е блъснал пресичащ платното 87-годишен мъж. Вследствие на удара пешеходецът е получил множество травми и е починал по-късно в ЦСМП – Стара Загора. Водачът е тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества с технически средства, като и двете проби са отрицателни, припомня бюлетинът на МВР от 1 април 2017 година. Тогава в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Стара Загора, е било образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 343, ал. 1, буква „в“, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК. Откритото съдебно заседание е било на 19 октомври т.г., съставът е признал подсъдимия М.К.Д. за виновен, че е нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в Закон за движение по пътищата, и по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходеца (С.С.С.), като след деянието направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия.

Изпълнението на наказанието е отложено за срок от три години, водачът е лишен от правото да сяда зад волана за 24 месеца. 36-годишният шофьор на „Мерцедес“-а ще трябва да заплати на частните обвинители 3 200 лв. и 6 216 лв. за направените деловодни разноски от МВР и съдебната власт.

Присъдата подлежи на обжалване и/или протестиране в петнадесетдневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Христо ДИМИТРОВ