Едва седем души дариха кръв за инициативата „Кръвна група „Берое“

81

За втора поредна година ПФК „Берое“ и Районният център по трансфузионна хематология в Стара Загора, съвместно с Национален фенклуб „Берое“ проведоха днес кръводарителска акция под надслов „Кръвна група „Берое“. Събитието се проведе в офис-магазина на беройския фенклуб, който се намира зад Съда.

Надежда Сечанова от Кръвния център сподели, че всяка година в Стара Загора се взима кръв от 8 000 кръводарители, от които около 3 000 са безвъзмездни, а останалите се набавят от близки на нуждаещи се. Единственият начин за справяне с търговията на кръв е организирането на подобни благотворителни кампании. „Опитваме се да организираме кръводаряване във фирми и институции, но имаме проблем с частните фирми. Както е добре известно, кръводарителят получава по Кодекса на труда 2 дни отпуск. Не всеки директор или собственик е готов да приеме екипа ни, защото всеки отпуск на служител е пряко свързан с дейността на фирмата“, коментира Сечанова.

От Кръвния център за пореден път разясниха, че кръводарителите не бива да имат никакви притеснения, когато са решили да дарят своята кръв. Мнозина дори твърдят, че се чувстват по-добре, когато го направят. Надежда Сечанова уточни, че количеството дарена кръв по принцип е 450 мл, но екипът в крайна сметка преценява кой и колко кръв може да дари.

За огромно съжаление днешната кръводарителска акция във фенклуба на „Берое“ не пожъна подобен на миналогодишната успех. Едва седем души дариха кръв. По този повод Александър Мечев от Национален фенклуб „Берое“ изрази съжаление, че много хора са показали, че са по-силни на думи, отколкото на действия. Той призова всички беройци да се върнат на стадиона, защото там е мястото, където трябва да подкрепят отбора и да покажат позицията си спрямо футболисти, треньори и ръководители.

Десислав ТЕНЕВ