Европейско ядрено лоби зачерква българските въглищни ТЕЦ-ове

342
Посещението на председателя на института "Ню Нюклиър Уоч" Тим Йео е второто по ред у нас за по-малко от месец. И двете му визити са с антивъглищна насоченост

България не трябва да отлага вземането на политическото решение как ще развива енергетиката си, за да може едновременно да задоволява потреблението си, да покрива европейските изисквания за опазване на въздуха, заради които старите въглищни централи ще бъдат затворени, а потребителите да получават електроенергия на достъпни цени. До този извод са стигнали чужди и български енергийни експерти при представянето днес в София на първия доклад на института „Ню Нюклиър Уоч“ на тема „Електроенергийният пазар на Югоизточна Европа: Влияние на новите тенденции и политики“, предаде mediapool.

Любопитна подробност е, че в института „Ню Нюклиър Уоч“ членуват редица ядрени оператори от различни eвропейски страни, а основател и шеф на института е англичанинът Тим Йео – бивш член на британския парламент и министър на околната среда. Посещението на Тим Йео в България е второто по ред за по-малко от месец. Първото е било на 15 март за участието му в конференция, посветена на ролята на неправителствените организации във формирането на енергийната политика. По-точно на политика с изключването на въглищата от производството на ел.енергия.

И при двете си изяви в България институт „Ню Нюклиър Уоч“ в лицето на шефа му Тим Йео прогнозира дефицит на енергийни мощности от 1 терават в Югоизточна Европа още през 2027 г., който ще достигне 150 теравата през 2035 г. За да бъде преодолян, днес той е препоръчал комбинирането на предпочитаните днес от Брюксел възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) с ядрени електроцентрали. „Построяването на АЕЦ „Белене“ може да реши националните енергийни проблеми с тежката въглищна зависимост и дори голяма част от регионалните“, смята Тим Йео. В позицията си обаче той изрично се е застраховал, че институтът „Ню Нюклиър Уоч“ само анализира ситуацията, а „решението е изцяло в ръцете на българското правителство“.

Ако твърдението му за „тежка въглищна зависимост“ на България не е грешка в превода, то тогава единствената сентенция е, че европейско ядрено лоби, лобиращо за изграждането на АЕЦ „Белене“, цели да направи страната ни тотално зависима от чуждестранен внос на енергийна суровина. А истината е, че в продължение на над 60 години България отстоява своята енергийна независимост точно благодарение на въглищата, добивани в „Мини Марица-изток“ ЕАД, които са източникът на единствената българска целогодишна енергийна суровина.

Кой е поръчал и платил доклада на института „Ню Нюклиър Уоч“, представен днес в София, към момента не е известно.

Но пък антивъглищната проява на г-н Тим Йео в България в рамките на двадесетина дни вероятно съвсем не е случайна.

На фона на случващото се някак тъжно и необяснимо е как се променят някои европейски ценности, в основата на които стои корпоративният интерес. Само ден преди изявата на г-н Йео в България тържествено беше честван Денят на Европа, чието начало е поставено с декларацията „Шуман“ и създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС) през 1952 г., въз основа на която е създаден Европейският съюз.

Сега същият ЕС постави неизпълними екологични норми за въглищните си централи в името на т.нар. Парижко споразумение, от което се оттегли един от най-големите световни замърсители САЩ.

Под чертата на фактите е ясно, че малка България и нейните въглищни централи няма как да застрашат съществуването на планетата Земя. Но корпоративните европейски интереси със сигурност застрашават енергийната независимост на България и комплекс „Марица изток“.

Йовка НИКОЛОВА