Европарламентът прие окончателно пакета „Мобилност“

146

Отлагането не оправи, а влоши ситуацията, коментира бивш български евродепутат

Мнозинството в Европейския парламент окончателно прие новите правила за работа на шофьорите и превоза на товари по пакета „Мобилност“. Планът, който бе наименуван „Макрон“ на френския държавен глава, бе одобрен на второ четене след близо тригодишно дебатиране по него. Официално той на практика се превръща в закон. За съжаление на България и българския транспортен сектор до размествания в мнозинството не се стигна. Инициираните поправки също не срещнаха подкрепа. Това бе последната българска надежда и на още 8 страни-членки за отлагане на пакета или приемането му в по-справедлив за периферните държави вид. Правилата в текстовете на пакета „Мобилност“ са свързани със заплащането при командироването на шофьорите и условията им за почивка, както и с каботажните превози. На практика с тях транспортните фирми се ангажират да организират разписанията си по такъв начин, че шофьори и тирове да могат да се прибират у дома на редовни интервали – на всеки три или четири седмици в зависимост от работния график. Освен това редовната седмична почивка не може да бъде ползвана в кабината на камиона, както беше досега. Ако тази почивка се ползва извън дома, то настаняването трябва да бъде платено от транспортната компания, решиха още евродепутатите. Аргументът им за това е, че по този начин се гарантират по-добри условия за почивка на шофьорите и те ще могат да прекарват повече време у дома.

Европейските транспортни фирми, засегнати от текстовете на пакета „Мобилност“, разполагат с преходен период от година и половина преди окончателно влизане в сила на новите правила. България и останалите страни-членки, които се противопоставиха на законодателната инициатива, се заканиха, че ще заведат колективен иск в Съда на ЕС. Последните надежди са свързани с изготвянето на екологична оценка за резултата от въведените промени. Тя трябва да бъде готова през есента.

„Оказва се, със задна дата вече можем да го заявим категорично, че най-добрият момент за положително решаване на този казус, от гледна точка на България, е бил в предишния мандат на ЕП и предходния състав на ЕК.“ Това заяви пред медията ни бившият евродепутат от ЕНП Светослав Малинов. Припомняме, че в началото на 2019 г. мнозинството от българските представители в Брюксел заявиха позиция, че разглеждането на спорния законопроект трябва да остане за следващия състав на ЕП. Очакванията тогава бяха, че в резултат на евроизборите позицията на страните, обявили се срещу документа, ще срещне по-голяма подкрепа. Светослав Малинов обаче подчерта, че този тип стратегия се е оказала погрешна, тъй като в предходния мандат на ЕП френският президент Макрон дори не е разполагал със свои представители. Именно Франция е двигател на приемането на пакета. „Връщайки лентата, разбираме, че най-правилният момент за намиране на положителен развой е бил в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Тогава правителство, политически кабинети и институции на всички нива е трябвало да договарят по-добри условия за българските превозвачи. Изпуснат беше моментът да договорим по-добри условия за българските превозвачи“, допълни бившият евродепутат.

Живко ИВАНОВ