Еврокомисар и бивш министър са сред номинираните от ГЕРБ – Стара Загора за евровота

162

Еврокомисарят Мария Габриел и бившият министър на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова са сред номинираните от общинските организации на ГЕРБ в Старозагорски регион. Доверието на актива на партията са получили още и досегашните евродепутати Андрей Новаков и Ева Майдел. Сред утвърдените кандидатури, които старозагорската организация е изпратила на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, личат имената и на старозагорците Николай Диков и Ангел Филипов, за когото това може да се окаже второ участие на избори за Европейски парламент след 2014 г. „Проведохме събрания в 11-те общини в областта през целия месец февруари. На всяко от заседанията бяха утвърдени кандидати за евродепутати, които вече придвижихме за обсъждане“, съобщи за „Старозагорски новини“ Пламен Йорданов – областен координатор на ГЕРБ. Той подчерта, че очаква номинираните кандидати да се отблагодарят за гласуваното доверие с целенасочена работа в европейските институции в ползва на Старозагорски регион. „Тук трябва да отбележим ангажираността на Андрей Новаков по темата за удължаване на живота на комплекса „Марица изток“. Това е от особено значение за региона и затова ние се надяваме, че той ще бъде част от следващия състав на Европейския парламент“, заяви Йорданов.

Областният координатор на ГЕРБ бе категоричен, че сред приоритетите в предизборната кампания на партията ключово място ще има темата за развитието на въгледобива. „Ние единствени показахме последователна политика по отношение на комплекса „Марица изток“. Тук визирам стратегията на Министерството на енергетиката за развитие на централите, хоризонтът им на експлоатация, който бе заложен в хоризонт до 2050 г., както и всички действия, които защитиха интереса на въгледобива. Това ще бъде пренесено като приоритет на европейско ниво“, посочи Пламен Йорданов.

Излъчените от областта кандидати за листата на ГЕРБ са получили сравнително равна подкрепа, поради което няма конкретна фигура, която да бъде определена като водач, уточни областният координатор на партията. От тук нататък Изпълнителната комисия на ГЕРБ предстои да обобщи всички номинации от останалите региони и след това да утвърди листата за евровота, която до края на март или началото на април ще бъде официално представена. Пламен Йорданов изрази очакването си предстоящата кампания да бъде изключително ожесточена. Той припомни, че от страна на опозицията „нечистите номера“ са започнали още преди година. „Ние обаче сме спокойни, че работим активно и няма проблем, за който да се каже, че не сме обърнали внимание. Имаме реални резултати, които можем да защитаваме и да говорим конкретно за бъдещето“, подчерта Йорданов.

Живко ИВАНОВ