Евродепутат Ангел Джамбазки: „Зелената сделка“ и пакетът „Мобилност“ трябва да бъдат хвърлени веднъж и завинаги в коша на ЕС

192
Евродепутат Ангел Джамбазки

„Предвид кризисната ситуация предложих една много важна мярка за Европа и за страната ни – налагането на директен мораториум на заплащането на т.нар. „въглеродни емисии“. Те струват на България над 350 млн. евро годишно. Това беше една глупост, един банков инструмент, който няма нищо общо с чистотата на въздуха“. Това заяви пред „Старозагорски новини“ евродепутатът от ВМРО.

* Ще предизвика ли коронавирусът преподреждане на приоритетите пред ЕС? Адекватна ли беше реакцията му срещу заразата?

Отговорите четете в интервюто на медията ни с Ангел Джамбазки:

– Г-н Джамбазки, Европа е под карантина. Милиони граждани на Стария континент в момента са затворени в домовете си. Коронавирусът, дошъл от Китай, завари неподготвен ЕС и страните-членки? Защо бе подценена заплахата?

– На първо място трябва дебело да отбележим, че това подценяване се дължи на поведението на китайските управляващи. Според мен, а и според редица специалисти в сфери като здравеопазване, сигурност и т.н., Китай не сподели цялата информация за заболяването, отнесе се нехайно с него и взе мерки, когато вече бе твърде късно. ЕС имаше много тесни връзки с Китай и в частност с най-поразения град Ухан. Докато огнището на болестта пръскаше зараза по целия свят, китайското правителство пазеше тази информация. Едва след това бяха взети рестриктивни мерки. Имайки предвид обществено-политическата система в азиатската страна, то бе сравнително лесно да бъдат наложени забрани, блокади и изолации. В редица западноевропейските общества обаче се живее с усещането, че се намираме в период на охолство, просперитет и едно непрестанно харчене на пари, с които реално не разполагаш. Тази свобода и лекомислие вероятно стоят в основата на днешната вирусна картина в Европа. Много показателна бе колебливостта, с която представителите на ЕК реагираха на заплахата. Буквално до преди няколко дни виждахме от тях противопоставяне на решението за затваряне на външните граници, което беше пълна глупост. Ако още през януари бяха послушали предложенията на групата, която представлявам в ЕП, за затваряне на границите на ЕС, сега нямаше да се наложи страните-членки поотделно да затварят своите граници и така да застрашават своята икономика. Заради това европейската икономика не работи в момента. Ние ставаме свидетели на това как на практика структуроопределящи отрасли като туризъм, транспорт и услуги днес са блокирани и тежко поразени.

– Грешките очевидно са допуснати, какви обаче са полезните стъпки пред ЕК?

– Сега трябва да бъдат взети мерки точно за тези тежко засегнати браншове. И затова е належащо да се мисли как в създалата се ситуация могат да бъдат отворени вътрешните граници на ЕС. Говоря за транспорта и снабдяването със стоки.

– На фона на тежката ситуация още по-притеснително звучат заявките на италианския премиер Джузепе Конте и френския президент Макрон, които твърдят, че оцеляването на Обединена Европа е поставено на карта! За съжаление, у нас тази криза в ЕС очевидно е повод за злорадство в определени кръгове.

– Злорадството е напълно ясно, но то не е без пари. Това са хора, които работят в интерес на чужда, външна пропаганда. Те не си дават сметка, че към днешна дата България ще получи цели 800 млн. евро от Европейския съюз, който плюят и дискредитират с различни колажи в социалните мрежи. Този финансов стимул е едва първият от Брюксел за София. Аз не се сещам кой другаде по света би оказал такава помощ. Нито Китай, нито Русия, нито Куба биха могли да ни подкрепят по такъв значим начин в създалата се ситуация. Аз разбирам злорадството на тези кръгове, защото по същество те са срещу българския интерес. Част от тях искат да бъдат финансирани, други са вече добре финансирани. Има поне 3-4 политически партии, дори една от тях е представена в Общински съвет Стара Загора, които непрекъснато правят показни акции, използват популистки обещания, обявяват бунтове и революции. Тези хора са много ясни. С тях трябва да се занимава прокуратурата. Казвам това, защото моментът е кризисен. Хората, с основание или не, са уплашени. Точно в този момент трябва върховна мобилизация на политиците, които да покажат отговорност към националния интерес и грижа към здравето на хората. Това важи както за българските, така и за европейските лидери. И в тази връзка и Конте, и Макрон имат огромна вина за бавното затваряне на външните граници на ЕС. Те спъваха до момента всяка една разумна идея за това какъв трябва да бъде Съюзът. ЕС трябва да бъде повече от международна организация и по-малко от федерална държава. Съюз, който охранява заедно външните граници, Съюз, който има единен общ пазар, организация, която има единна икономика. Именно тя доведе до там гражданите на Европа да живеят най-добре спрямо останалия свят и най-добре в историята на човешкия род. Няма друго място на света, където да има такова благосъстояние. Идеята на ЕС по същество е точно тази, срещу която се обявяваха Макрон и Конте. Те допуснаха голяма грешка с противопоставянето на всякакво затваряне на външните граници на ЕС и именно това днес доведе до затваряне на вътрешните. Пак повтарям, че последното разстройва икономиката на континента, защото благосъстоянието на Съюза се дължи на това, че има единен пазар от 550 млн. души. Лидерите на Италия и Франция обаче решават днес да се правят на интересни. Защо обаче? Макрон го прави, защото идват избори. Той е слаб политик и управленец, който се опитва да влезе в обувките на Шарл дьо Гол, но е твърде далеч от там.

– ЕЦБ подготвя колосална помощ за страните от еврозоната. Говорим за подпомагане в размер на 750 млрд. евро. Защо тази стъпка не среща подкрепата на Германия и Нидерландия, докато Франция, Испания и Италия твърдо настояват за нея?

– Трите страни правят всичко възможно да изтеглят този общоевропейски заем, да емитират този дълг, на което Холандия и Германия се противопоставят. Макрон и Конте се опитват да покрият зад тежката криза несъстоятелността на своите държавни бюджети. Логиката обаче отново е на страната на Германия. Както винаги се случва на този континент, разумът е в Берлин. Германия предлага целево подпомагане и пренасочване на европейски фондове за защита на застрашените бизнеси и общо измъкване от ситуацията, но без общ дълг. Това е немската и нидерландска позиции, а и тази на Белгия. Когато става дума за пари, аз лично предпочитам да черпя опит от действията на немската и нидерландската страни. Това са хора, които във времето са се доказали като отговорни към собствените си и към чуждите пари. Във време на криза, на пазарна уплаха не бива да се учим от действията на италианци, испанци и гърци.

– Ще предизвика ли коронавирусът преподреждане на приоритетите пред ЕС? На фона на данните с десетките хиляди заразени и хиляди загинали от болестта европейски граждани някак встрани остават теми като „Зелената сделка“ и пакета „Мобилност“.

– В момента тези две теми трябва да бъдат хвърлени веднъж и завинаги в коша на ЕС. Ако пакетът „Мобилност“ беше влязъл в сила, ако източноевропейските шофьори бяха уволнени, а фирмите – фалирали, сега, в момента, европейските граждани щяха да са на улицата от глад, защото нямаше да има нищо в магазините. Ако днес излезете по улиците на Белгия, ще видите единствено български, румънски, полски, унгарски и литовски камиони. Тези смели мъже карат и доставят стоки. Дори в момента българска фирма доставя най-необходимото в болниците в Брюксел. Камионите претоварват спринцовките, претоварват маските и апаратурата, за да могат лекарите да спасяват човешки животи. Ето какво значи български и източноевропейски транспорт. Затова този пакет „Мобилност“ се къса и се забравя.

Другата чутовна глупост, която трябва да бъде забравена изобщо, е „Зелената сделка“. Тя целеше да затвори комплекса „Марица изток“ и така хиляди хора щяха да останат без работа. Реализацията на подобна глупост щеше да съсипе икономиките на няколко области, между които и Старозагорска, както и на българската държава. Какво се получава в момента? На практика ние живеем в състояние на „Зелена сделка“. Самолетите не летят, фабриките не работят, заводите не произвеждат, в резултат на което няма замърсяване, но и хората нямат работа, а с това няма да имат и с какво да се прехранват. Ето нагледно показно какво щеше да стане, ако беше осъществена тази глупост. Това няма как да се случи в дългосрочен план.

Предвид кризисната ситуация аз предложих една много важна мярка за Европа и за страната ни. Става въпрос за налагането на директен мораториум на заплащането на т.нар. „въглеродни емисии“. Те струват на България над 350 млн. евро годишно. Това беше една глупост, един банков инструмент, който няма нищо общо с чистотата на въздуха. Те в най-голяма степен удряха по работещата икономика. Затова предлагам такси за въглеродни емисии да не бъдат заплащани за периода на извънредното положение и до месец след неговия край. Това ще даде малко въздух на европейския енергиен сектор, но в частност на ТЕЦ „Марица изток 2“. Ето това е една разумна и смислена мярка, която цели да спаси българската икономика. Пак повтарям, че говорим за 350 млн. евро годишно. Нима няма да е целесъобразно в момента тези пари да останат в предприятията, в джоба на българските енергетици, миньори и всички свързани с тази промишленост. Да не забравяме, че в настоящата криза спряха да работят редица производства в леката промишленост, които са консуматори на енергия. При това положение се получава директна загуба за мините и тецовете, които все пак разчитат на потребление.

– Ще намерите ли съмишленици за това предложение, имайки предвид европейския консенсус по отношение на намаляване на вредните емисии?

– Уверявам ви, че ще настоявам, защото сега е времето за разумни и смислени решения. ЕК вече се разбуди и осъзна, че се е забавил с адекватните действия. Сега вече ще започне да действа по-бързо. Затова от една страна ние като политици трябва да отстояваме българския интерес, настоявайки за директно подпомагане, но също така трябва да се опитаме да прокараме и подобни смислени предложения, които ще освободят ресурс от 350 млн. евро. Трябва да бъдем по-мотивирани, по-убедителни и настоятелни.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ