Евродепутатът Светослав Малинов: След Брекзит ЕС ще бъде по-силен и проевропейски настроен

86
Евродепутат Светослав Малинов

Пред „Старозагорски новини“ българският евродепутат направи категоричната прогноза, че популизмът и евроскептицизмът ще претърпят пълен крах на предстоящите избори за Европейски парламент. Светослав Малинов коментира още и целите, които обединението „Демократична България“ си поставя за предстоящия евровот:

– Г-н Малинов, намираме се в края на настоящия мандат на Европейския парламент и Европейската комисия. Неизвестността, оптимизмът или скептицизмът доминират в края на този период за Обединена Европа?

– Аз съм изпълнен с много голям оптимизъм, тъй като Европейският парламент(ЕП) е на прага на може би най-голямото си проевропейско мнозинство. Сигурен съм, че след тези избори това ще се получи по няколко причини, но най-вече заради Брекзит. Казано по-ясно, напускането на Великобритания трябваше да бъде тестът до каква степен подобно нещо е популярно, доколко този процес може да бъде успешен. Казано съвсем накратко, Брекзит не вдъхновява. Напускането на Великобритания подтиска по-голямата част от обществото на Острова в момента. По-важното е, че на този етап няма нито един голям европейски политик, който да твърди, че страната му трябва да напусне Съюза. Дори Мари льо Пен промени позицията си. Ето защо благодарение на тази криза ЕС ще излезе много по-силен, а ЕП – много по-проевропейски настроен. Моята прогноза е, че от 700-те евродепутати около 550 ще бъдат твърдо за продължаване на процесите на интеграция и за Обединена Европа. В това число поставям християндемократи, либерали, социалисти и зелени.

– Да разбираме ли, че така чаканият от някои сблъсък на евроскептицизма и популизма с европейските ценности няма да се състои?

– Не, той ще се състои, но европейските ценности ще удържат колосална победа. Преди Брекзит имаше илюзии и вяра, че това нещо е нещо добро. В момента всеки, който се опитва да продаде оттеглянето на Великобритания като нещо добро, среща насмешка и дори гняв, защото е видно, че много хора ще пострадат, ако се реализира Брекзит без споразумение. На този етап не липсват възможности подобно неприятно стечение да бъде избегнато.

– Трябваше ли да се случи тази криза с Обединеното кралство, за да си дадем сметка за необходимостта от евроинтеграция и развитие на европейските ценности?

– Най-добре беше без нея. За съжаление, в историята се налага да бъде даден шанс на популизма и разюзданите лъжи, за да се стигне все пак до вразумяване. Лошото е, че много хора ще пострадат, без да имат вина. Драмата на Брекзит с особена сила ще се стовари върху чуждестранните граждани на Острова, ако оттеглянето на Великобритания се случи без сделка.

– В първия ни разговор след референдума Вие прогнозирахте, че ще има втори референдум по темата. Такъв обаче е нежелан както от управляващите на Острова, така също и от ръководителите на ЕС.

– Аз съм убеден, че ще има втори референдум, но след години. Идеята, че подобно допитване може да се случи непосредствено след първото такова е малко вероятно. Независимо, че в момента има подписка сред британските граждани. Смятам обаче, че е необходимо да бъде консумиран резултатът от първия референдум, за да очакваме провеждането на втори. Второ допитване ще има и то ще бъде поискано от новото поколение британци. Ще си поискат бъдещето обратно младите хора на Острова, но след време. Трябва да се понесе тежестта на решенията на това поколение политици във Великобритания. Притесненията ми обаче са свързани с това, че ще пострадат много невинни европейски граждани, в това число и българи.

– Какви са рисковете пред нашите сънародници?

Добрата новина е, че няма да има дискриминация спрямо българи, румънци и поляци, независимо от това дали ЕС и Великобритания ще постигнат споразумение. Ние сме европейски граждани, част от Съюз, който е единна правна общност, и всички ще бъдем защитени. Ако има специални опити нашите сънародници да бъдат дискредитирани, ще има мрежи от наблюдатели и юристи, които няма да го допуснат. Опити ще има, в това не се съмнявам, но няма да бъде допуснато подобно стечение на обстоятелствата. Затова повече самочувствие и повече правна активност да проявят тези, които ще останат. В тази връзка отправям един апел към нашите сънародници от сега да започнат да събират своите документи за законното си пребиваване на Острова. Трябва да имат пълния набор от документи – доходи, плащане на наеми, здравни и социални осигуровки, бележки от работодател, ако искат да останат законно. Несправедливо е, защото едва ли някой от нашите съграждани във Великобритания се е замислял да пази и изисква подобни документи, но те ще са необходими, за да може да бъдат легални.

– Понастоящем партиите у нас започнаха с номинациите на кандидатите си за Европейския парламент. ДСБ вече обяви Вашата водеща кандидатура. Вие ли, г-н Малинов, ще водите листата на „Демократична България“ на предстоящия вот?

– ДСБ ме излъчи като кандидат за водач. Сега очакваме нашите колеги от „ДА България“ да завършат процедурата си. Те ще излъчат своя кандидат за водач. Това ще направят и „Зелените“, след което партиите, с които ще се разширяваме, и най-накрая ще вземем общото решение за това кой ще бъде водачът на листата. Аз в момента съм един от сериозните претенденти за това, но нищо повече.

– Кои са останалите формации, с които „Демократична България“ води разговори за разширяване на обединението?

– С всички останали се водят преговори, но знаете, че практиката у нас показва, че не е правилно да се споменават имена преди категоричното уточнение. Аз лично се надявам, че до края на февруари ще излезем с имена на партии и имена на кандидати.

– Имате ли вяра, че „Демократична България“ може да се пребори за място или места в следващия състав на Европейския парламент?

– Категоричен съм, че ние вярваме в това. Това е свързано както със създаването на „Демократична България“ като стабилна коалиция, около която може да се осъществява разширяване, така също и със социологическите проучвания. Изключвам онези, които в последните 10 години тотално се дискредитираха. Сериозните социологически агенции са категорични, че около „Демократична България“ се събират достатъчно избиратели за минимум един мандат. Т.е. ние разполагаме с електоралния потенциал при една сериозна и правилна кампания да извоюваме и втори представител. Това е и моето желание. От времето на „Синята коалиция“ имам опита да бъдем двама, а след последните европейски избори бях излъчен напълно сам. Ето защо моята цел и на всички нас от „Демократична България“ и демократичната общност трябва да бъде втори евродепутат. Вярвам, че сме на прага да го осъществим. Вярвам също, че ще станем свидетели на максимално обединение на демократичната общност на тези избори.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ