Евродепутатът Ангел Джамбазки пред „Старозагорски новини“: Скоро българите ще разберат, че не е едно и също да правиш скечове по телевизора и да управляваш

1802
Евродепутат Ангел Джамбазки

Предстои икономическа криза, която ще бъде общоевропейска, предупреди заместник-председателят на ВМРО

– Г-н Джамбазки, политическата ситуация в България в момента е усложнена от неяснотата около съставянето на ново правителство. Намираме се в здравна криза, вероятно предстои и икономическа. Ще успеят ли партиите в парламента да съставят мнозинство, или вървим към предсрочни избори?

– Със сигурност предстои икономическа криза. Тя ще бъде общоевропейска и няма как да не се отрази в България. Това, което се надявам да се случи, е тези партии, които се обявяват за протестни, да направят правителство. Искаха мандат и го получиха. Ако трябва да гледаме егоистичния политически интерес на ВМРО, бихме се надявали на нови избори, където да вземем бърз реванш и да влезем в Народното събрание. Нашите структури имат желание и хъс да имаме представителство в парламента и ще го постигнем, ако отидем на скорошен вот. Ние обаче загърбваме този тяснопартиен интерес и призоваваме т.нар. „партии на протеста“, които имат заявена подкрепа от БСП и ДПС, да съставят устойчиво мнозинство. Нямат никакво оправдание да не го сторят. Политиката е пряко действие, а не шоу, надуване на вувузели или хвърляне на яйца по площадите.

Според мен няма смисъл първата политическа сила ГЕРБ да внася за гласуване в парламента проект за правителство. Те няма да получат подкрепа и на тяхно място бих върнал мандата, защото това е излишно политическо действие. Съвети обаче няма да им давам. Когато мандатът отиде във втората политическа сила, там вече няма никакво оправдание. Необходимо е да бъде избран Министерски съвет, който веднага да започне да управлява. Вие сам отбелязахте, че се намираме в здравна криза, предстоят важни икономически въпроси за решаване, както и сериозни външнополитически предизвикателства.

– Обединението срещу ГЕРБ в парламента е доста сериозно. Вотът на изминалите избори беше по-скоро „за“ и „против“ Бойко Борисов. Смятате ли, че влизането във властта с него донесе за ВМРО негативи в електорален план?

– Всяко управление носи негативи в електорален план. Тук въпросът е дали искаш да свършиш нещо в управлението, или 4 години да стоиш в ъгъла безопасно и да си креслива опозиция. За тези 4 години ние се явихме 2 пъти самостоятелно на избори. Единия път събрахме над 140 хиляди гласа на европейските избори, сега имаме с 20 хиляди по-малко, което е загуба. Но, съгласете се, че това е явяване на избори след изключително тежко управление. Не говоря само за протестите миналата година, а и за безпрецедентната пандемия в последните 2 години. Самото българско общество се раздели на две около заболяването и мерките срещу него. Действията на правителството в последните няколко седмици на постоянно отваряне и затваряне на стопанския и културен живот раздразниха обществото, вместо да го успокоят.

Така или иначе няма нищо драматично или трагично. Ние приемаме резултата, с изключение на тези 20 хиляди гласа от Турция, които аз с очите си видях, че са манипулирани и фалшифицирани. Тези хора просто получаваха готови попълнени бюлетини с номера на ДПС и ги пускаха в урните. В този смисъл чувам, че новото мнозинство в парламента се готви да премахне ограничението на броя на секциите извън Европейския съюз. Само искам да им напомня, че в Турция никой не знае какъв е броят на хората с двойно гражданство, които са пета колона на Ердоган. Отварянето на повече секции там няма да донесе повече гласове на градските леви или на хората, които се борят за соево мляко, а ще донесе повече гласове на Ердоган, което ще му позволи да има повече инструменти за влияние в България.

– Вие сам казахте, че ВМРО е готов за реванш. Ако все пак се стигне до предсрочен вот през лятото, отново самостоятелно ли бихте се явили, или бихте потърсили път към други патриотични формации, макар част от тях да са доста различни от вас като виждания?

– Една от добрите новини на тези избори е, че част от отровните двойници в българското политическо пространство, които години наред паразитираха върху патриотичните, родолюбивите чувства на българите, са в политическа смърт. Това е добра новина. Имаше няколко партии, които се явиха на изборите само за да плюят по ВМРО. Повече няма да ги виждаме да замърсяват с отровните си послания.

Аз съм убеден, че сега ще има гласове в организацията, които ще призовават за някакво по-широко надграждане. Единици бяха гласовете за коалиция преди вота на 4 април, сега може и да са повече. За ВМРО присъствието в парламента е инструмент, а не самоцел. Били сме част от няколко народни събрания, от други не сме били, но и отвън сме вършили важни за България неща. Ако ме попитате, дали искаме да влезем в парламента, но нищо друго да не се промени, бих избрал да има сега ново правителство. Нестабилността не вещае нищо добро. Виждате, че основни политически сили се изненадаха от резултата си и започнаха да се отказват от базовите си политически идеи и заявки. Един от сценаристите на втората политическа сила много ясно описа поведението на собствената си партия, като написа, че искаш мажоритарни избори, докато не станеш депутат и ги поздрави с песента „някога, но не сега“. Почват много притеснителни процеси, които биха били смешни, ако не ставаше въпрос за България. Появяват се хора, които се жертват да бъдат народни представители, министри и казват всичко това с физиономията на страдалци.

Политическото представителство е огледало на очакванията на обществото. Сега голяма част от българските граждани с огорчение ще научат, че не е едно и също някой да прави скечове с баба Вуна по телевизора и да управлява държавата. Когато го научат, вероятно ще направят друг избор следващия път.

Въпросите зададе:
Десислав ТЕНЕВ