Евродепутатът Ангел Джамбазки: Оказваме активна съпротива срещу затварянето на въглищните ТЕЦ-ове

271

Какво са направили досега и какво правят понастоящем българските представители в Европейския парламент за спасяването на комплекс „Марица изток“ и българската енергетика?

Отговорите четете в интервюто на медията ни с Ангел Джамбазки по време на брифинга му на 9 юни в Стара Загора:

– Г-н Джамбазки, Вие и всички останали български евродепутати бяхте изключително активни в защита на българските превозвачи от пакета „Макрон“. Защо обаче не станахме свидетели на същата активност миналата година, когато трябваше да се гласуват новите еконорми на ЕК, загробващи българските въглищни ТЕЦ-ове. И защо научихте за готвените еконорми не в Брюксел, а в България, след като „Мини Марица-изток“ ЕАД, известено от „Еврокол“, организира кръгла маса по темата в столицата. Още повече, че тези еконорми бяха гласувани в нарушение на европейското законодателство, което обърна вота.

– Не съм съгласен с Вас. Ще Ви изпратя прессъобщенията, които изпращахме миналата година. Ние правихме среща тук по темата. Но още минала година абсолютно всички български представители в Европейския парламент… без един, който не че е против, той просто не ходи на работа, не го интересува…, всички останали български евродепутати гласуваха в унисон с нашата позиция. И тогава търсихме подкрепа и от останалите колеги по същия начин, както по проекта „Макрон“.

– Това беше постфактум – два-три месеца преди гласуването на въпросните еконорми на ЕК, а тяхното обсъждане е траяло 4-5 години…

– От самото начало си беше тази битка, от началото на мандата, когато започна този разговор. Ние бяхме подготвили българска позиция и ще Ви пратя прессъобщение, за да видите това. То може би не е било интересно за Вашите колеги.

– Разполагаме с това прессъобщение, но то беше 2-3 месеца преди гласуването, затова твърдя, че постфактум се активирахте. Въпросът е какво правите понастоящем в защита на комплекс „Марица изток“. ЕК пусна стрес тест за всички въглищни централи, от който е видно, че тези в Западна Европа ще бъдат затворени в периода 2028-2031 г., а нашите – от 2020 г. Освен това нашите ТЕЦ-ове си подадоха заявленията за дерогации в определения краен срок – до 17 февруари, а към настоящия момент нямат никаква обратна информация ще получат ли дерогации или не.

– Това е въпрос към Европейската комисия. Това, което ние правим, е непрекъснато да говорим по темата, непрекъснато поставяме въпроси. Тук обаче отговорът е в ЕК. И аз пак виждам опит да бъдат затворени централите и да бъде унищожена тази част от индустрията. Няма български представител, който да не е на противното мнение. Няма такъв. Особено пълната подкрепа имаме в нашата група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), защото знаете единствената енергетика в Полша е на въглищна. И в тяхно лице имаме най-големия съюзник. Германците се правят на интересни, но все пак сме заедно, тоест получаваме пълното разбиране и пълната подкрепа. Пробивът е от левицата от Южна Европа – французи, испанци и т.н., които са си навили на пръста и обясняват, че ще намерим друга работа на хората от въглищните централи. Е как ще им намериш друга работа – това са тесни специалисти, работещи в една огромна зона.

– В комплекс „Марица изток“ също става въпрос за над 150 000 души – повече отколкото са превозвачите. Но проблемът касае и всички българи, тъй като произвежданата от комплекса ел.енергия е най-евтината след тази на АЕЦ „Козлодуй“ и ако не е той, България ще е на токов режим през зимните месеци.

– Не споря. Продължаваме същата битка. Аз мога да Ви спомена още три теми, по които борим заедно (б.р. всички български евродепутати), но не се радват на такова отразяване, както темата с транспортните работници, може би защото това се случи по време на европредседателството ни и транспортните работници поставиха проблема си по пакета „Макрон“ в това време. Убеден съм в това, защото и по тази тема говорим от 3 години и досега нямаше такъв интерес.

– ЕС подписа Парижкото споразумение, от което се оттегли САЩ, а Китай въобще не го е подписал. Същевременно край България работят много въглищни централи – в съседна Турция и Сърбия например, които не са длъжни да спазват никакви еконорми на ЕК. Вие, евродепутатите, не можете ли да окажете някакво въздействие на ЕК да спре тази активна война срещу въглищните централи на страните-членки от ЕС. Тази война няма да спаси световния климат…

– Ние оказваме активна съпротива, няма да се откажем. Ние активно трябва да се съпротивляваме. На всяко ниво българската политика трябва активно да се съпротивлява. И в лицето на министъра на екологията имате за пръв път човек, той е излъчен от нас, който постави под въпрос климата като политика – първият такъв министър от 20 години. Останалите като руския цар подписваха каквото им дойде, без да мислят за енергетиката, без да мислят за хората. Сега при нас идват подписаните документи и ни се казва: „Съжаляваме! Кьорав карти не играе“. И ние започваме да търсим начини да се измъкнем от нещо, което България е подписала, без ние да носим отговорност за това нещо. Но за пръв път имаме в лицето на Нено Димов човек, който ясно заяви: „Ние вярваме в климатичните промени, породени от човешката дейност. В природата си има цикли на затопляне, на изстудяване и т.н., и ние не можем да жертваме българската енергетика и доходите на българските граждани заради непроверените теории на шепа мечтатели“. За пръв път в лицето на Нено Димов имаме министър, който активно отстоява тази позиция.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА

Б.Р. За съжаление ресорната институция в България – ИАОС, е от ресора точно на министър Нено Димов. Тя обаче в продължение на вече 5 месеца мълчи за дерогациите на ТЕЦ-овете от комплекс „Марица изток“