Д-р Камелия Стаматова, кандидат за евродепутат от КП „Коалиция за България“: Въгледобивът в България няма алтернатива! Страната ни се нуждае от активни представители в ЕП

822
Д-р Камелия Стаматова

Шестата в листата на „Коалиция за България“ д-р Камелия Стаматова-Йовчева е преподавател във Ветеринарномедицинския факултет на Тракийски университет – Стара Загора. С нея разговаряме броени дни преди евровота.

– Д-р Стаматова, каква е Вашата лична мотивация да бъдете сред кандидатите за ЕП на „Коалиция за България“? Защо един преподавател в Тракийски университет – Стара Загора, се ангажира пряко с правенето на политика?

– Зад мотивацията ми да приема предложението и да участвам в листата на „Коалиция за България“ стоят няколко причини. На първо място България и българският народ се нуждаят от коренна промяна по отношение на европейската ни политика. През последните няколко месеца бяхме свидетели на незаконни сделки с апартаменти и вили и неправомерно използване на европейските фондове. Това оказа негативно влияние на самото възприемане на политиката от българските граждани. Гордея се, че бях една от 17-те номинирани в листата на „Коалиция за България“, защото ние се стремим към промяна, промяна към по-добро. Крайно време е Европа да заработи в ползва на българските граждани. Днес говорим за двойни стандарти при храните. На това трябва да бъде сложен край с ясна и категорична политика. От друга страна предстоящите европейските избори се очертават като изключително важни за Европа и българските граждани в частност. За 12 години в ЕС България не използва възможностите, които й бяха предоставени. Виждаме, че трайно изоставаме по отношение на икономически растеж и доходи от някои страни дори от Източна Европа. Още по-жалко е, че заплащането у нас отстъпва дори на това в съседни страни, които не са членове на Съюза. Освен това субсидиите, които се дават от ЕС, създават обръчи от фирми, които са близки до властта. В резултат на това ние смятаме, че по неправилен начин се използват милиардите европейски средства. Когато говорим за доходи, не може да не споменем, че бедността у нас надмина всякакви граници. Около 40% от хората по същество са в риск от бедност или живеят в бедност. Това са хората с увреждания, пенсионери и децата. Нашият стремеж е да подобрим положението и да заздравим позициите на България като равноправен член в ЕС. Това е целта на всички кандидати в листата на „Коалиция за България“. Ние сме длъжни да запазим вековните ценности на българския народ. Ние ще се борим за мир в Европа и сигурност по европейските граници. Днес е мястото да кажем, че ние ще продължим борбата си за развитие на българската енергетика, която е фундаментален фактор за развитието на нашата икономика. Това е изключително важен момент, тъй като енергийното развитие води след себе си до разкриването на нови работни места. „Коалиция за България“ ще защитава интересите на „ТЕЦ Марица изток 2“. С тези основни послания се обръщаме към българските граждани.

– Казахте, че е необходима промяна в България. Как виждат кандидатите на „Коалиция за България“ пътя, по който трябва да се премине в контекста на членството ни в ЕС, за да се стигне до желаната промяна?

– На първо място тази промяна изисква догонващ растеж на българската икономика и доходи. България е крайно време да използва всички възможности, които произлизат от членството й в ЕС. На второ място е належащо да развием своите региони. Все още нямаме нужното социално подобрение за гражданите, които населяват тези региони. Трябва да работим за развитие на здравеопазването и образованието. Трябва да подобрим иновациите и науката в България. В това влиза увеличение на заплащането на учените, които работят в научната сфера. Те трябва да имат пълен достъп до всички европейски средства в сферата на науката. Нашето желание като кандидати за европейски депутати е да има и една връзка между научните приложения, научните резултати и бизнеса. Наш приоритет е запазване на работната сила. Крайно належащо е да ограничим процеса на емиграция на трудоспособни българи към страни-членки на ЕС. Ние трябва да прокараме европейски политики, които да ограничат потока на хора, напускащи страната ни в посока към Централна и Западна Европа. За целта е необходимо да създадем нормални условия за живот тук, в страната, и то посредством европейските фондове. От друга страна България трябва да подпомага своите граждани, които са в чужбина и работят в страни-членки на ЕС. Това е възможно чрез спазването на законодателството и недопускане на двойни стандарти по отношение на заплащането и начина на живот на тези хора. Важна стъпка за подобряването на икономическото благосъстояние на страната, според „Коалиция за България“, е влизането ни в еврозоната и активното ни участие в банковия съюз. Изключително важно е при тези процеси на интеграция ние да запазим своята национална идентичност.

– Д-р Стаматова, поставихте акцент на по-доброто икономическо развитие, по-доброто заплащане. В рамките на предизборната кампания много актуална изглежда темата за общата минимална европейска заплата. Осъществима ли е подобна стъпка?

– Крайно време е в България минималната заплата да бъде изравнена със средния стандарт за ЕС. Това е една от нашите основни задачи. Целта е ясна – подобряване на качеството на живота в България и социалния престиж на българина. Трябва да се работи активно за развитието на икономиката, догонващ растеж и в следствие на това повишаване на доходите, които да достигнат нормалните европейски нива. Рискуваме, ако това не се случи, България да се върне с още 40 г. назад в развитието си.

– Лидерът на АБВ Румен Петков заяви преди дни, че за него Европа е Европа на пропуснатите възможности за България. Толкова много ли наистина пропуснахме и не успяхме да свършим през тези 12 години?

– За този период създадохме една малка прослойка от хора, които са много богати, и друга голяма група, която е на бедните хора. Нямаме средна класа. Ние пропуснахме нормалното развитие на регионите. Забравихме за развитието на българските села, земя и животновъдство. Всичко се промени в негативен аспект. Това е жалко, защото ние имаме огромен ресурс, който просто не се използва. Имаме изключително подходящ климат и природни дадености да развиваме зърнопроизводство, животновъдство, овощарство. Това ние го пропуснахме. Крайно време е да дадем поле за изява и да подкрепим дребния и среден бизнес.

– Селското стопанство е сфера, която ежегодно бива подпомагана с милиарди евро. Каква, според Вас, е петгодишната перспектива пред дребния и среден стопанин у нас, който би следвало да е двигател на производството в селското стопанство?

– Перспективата е тясно свързана с възможността този вид дребни и средни стопани да получат пълен достъп до европейските фондове. Те трябва с предимство да получават подпомагане по европейските и национални механизми. Това е нормалният процес в останалите страни-членки. Няма икономическа логика да наливаме милиони в помощ на едрите, а дребните да стават все по-малки и все по-бедни, въпреки че произвеждат. Ако променим това статукво, то ще се отрази ползотворно и на икономиката и ще позволи да реализираме този догонващ растеж, за който ние като политическа сила говорим.

– Една от най-важните теми в настоящата предизборна кампания е тази, касаеща бъдещето на комплекса „Марица изток“. Ще работят ли представителите на „Коалиция за България“ в ЕП за защита на енергийното сърце на България?

– Категорично ще работим за продължаване живота на нашите въглищни централи. Те осигуряват над 40% от произведената електроенергия у нас. В определени моменти през зимата количеството набъбва до цели 60%. Всичко това се случва при една от най-ниските цени и ние просто нямаме алтернатива. Единствените, които настояват за преразглеждане на договорите с американските централи, сме ние от „Коалиция за България“. На този фон държавният „ТЕЦ Марица изток 2“ е поставен в силно неконкурентно положение. Ние отдавна сме поели ангажимента за подкрепа на българската енергетика и ще продължим да го следваме, защото касае стотици хиляди хора и техните работни места и доходи. Всяка негативна стъпка и ограничения на нормалната работа на комплекса ще води след себе си до обезлюдяване на региона и икономическа дестабилизация. От този процес ще бъде засегната цяла Южна България, който ще я превърне в изоставащ регион, по подобие на Северозапада. В тази връзка ще споделя, че само преди дни посетихме Ямболска област, в която се виждат ясно негативните ефекти от унищожаването на стадата с дребни преживни животни в района на Странджа. Ако се стигне до затваряне на въгледобива, просто рискуваме нов и по-голям икономически катаклизъм.

– Остават броени дни до 26 май. Какъв резултат от евровота би удовлетворил „Коалиция за България“. При обиколките из страната как Ви приемат хората, какви проблеми споделят с Вас?

– На първо място държа да отбележа, че ще бъдем безкрайно доволни, ако с резултата си покажем, че българските граждани ни вярват. Що се отнася до самата листа, смятам, че се приема много добре от хората, с които се срещаме и разговаряме. Те споделят всичко онова, което ги вълнува, но в най-голяма степен проблемите могат да бъдат формулирани като социално-икономически. Безработицата в по-малките населени места притеснява хората. В тези райони липсва адекватно здравеопазване. Аз познавам много хора на моята възраст, които искат да се върнат в селата си, за да развиват земеделие и да създадат свои стопанства. Те обаче не получават необходимия достъп до европейско финансиране. Затова ние от „Коалиция за България“ обръщаме важно място в програмата си на този проблем.

– Защо на 26 май – деня на изборите за Европейски парламент, хората трябва да гласуват за „Коалиция за България“?

– В листата на „Коалиция за България“ ще откриете хора, които искат, вярват и могат да подобрят икономическото състояние на страната ни. Европа да бъде за българските граждани. ЕС може да направи страната ни изключително силна и просперираща. На българските граждани ще кажа, че ние от „Коалиция за България“ ще работим за силна България в силен Европейски съюз. Българските представители в ЕП трябва да участват активно в европейските дебати, а не да бъдат пасивни наблюдатели. Затова „Коалиция за България“ трябва да бъде подкрепена, защото ние имаме личности, които ще отстояват националния ни интерес.

Интервюто подготви:
Живко ИВАНОВ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!