Държавата трябва да помогне на бизнеса за цената на тока

142
Председателят на УС на Търговско-промишлената палата - Стара Загора, Олег Стоилов

„Необходима е държавна намеса в дейността на енергийната борса. Само по този начин може да бъде защитен интересът на бизнеса.“ Това коментира пред медията ни председателят на Управителния съвет на Търговско-промишлена палата (ТПП) – Стара Загора, Олег Стоилов. Както е известно, през последния месец цената на тока на Българската независима енергийна борса бележи скок на цените, което стана причина редица старозагорски фирми да преустановят работа, а други да намалят енергоемките си производства.

Олег Стоилов бе категоричен, че положението продължава да бъде тревожно. Той изрази мнение, че регулаторните мерки на борсата все още не са сработили добре, което дава възможност на спекуланти да изкривяват търговията на електроенергия. Тези техни некоректни, но законни действия рефлектират върху работата на бизнеса, който в крайна сметка формира вътрешния продукт на държавата. Стоилов даде пример с фондовата борса, където при движения нагоре или надолу, които надхвърлят 15%, търговията се спира, за да не се срине системата. По думите му е крайно необходимо подобни регулаторни мерки да бъдат въведени и на борсата за ток за промишлени клиенти. Това обаче е чисто техническата страна на проблема, каза още Стоилов. Според него трябва да се оптимизира цялостно енергийният микс, да се оптимизират всички разходи на производителите на ток, за да се реши генерално проблемът в енергийния сектор. „Трябва да се седне на масата, където специалистите да кажат своите мнения, да се изчистят политическите и всякакви други пристрастия и да се стигне до правилните решения. Целта трябва да бъде българският бизнес да работи при много по-добри условия, да има устойчивост и предвидимост, което да даде възможност да се формира един ясен хоризонт за бъдещето“, бе категоричен Олег Стоилов.

Председателят на ТПП – Стара Загора, заяви още, че трябва да се гледа дългосрочно по отношение на бъдещето на енергийната система на България. По думите му дори да се постигне отлагане на процеса по декарбонизация, т.е. по постепенно намаляване и дори спиране дейността на въглищните централи, то е необходимо в дългосрочен план да се изготви цялостна енергийна стратегия за десетилетия напред. „За да се постигне нещо обаче, е нужно повече да се действа, а не само да се говори“, заключи Олег Стоилов.

Десислав ТЕНЕВ