Държавата се ангажира със стабилизирането на ТЕЦ „Марица изток 2“

341
Срещата в Министерството на енергетиката, на която беше сформирана работната група

Най-голямата централа у нас трупа загуби заради цените на въглеродните емисии, които вчера минаха 25 евро на тон

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова е сформирана работна група, която да анализира финансово-икономическото състояние на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД. Експерти от Министерството на енергетиката, енергийните дружества и Агенцията за устойчиво енергийно развитие следва да разработят конкретни предложения за стабилизиране на дружеството, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство.

След влизането в сила на европейската схема за търговия с парникови газове за периода 2013 – 2017 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ е извършил разходи за въглеродни емисии на стойност над 570 млн. лв. Значителното увеличение на разходите за закупуване на емисии през последните месеци е сериозно предизвикателство пред ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД и „Български енергиен холдинг“ ЕАД, уточняват от МЕ.

След като в края на месец август т.г. цената на въглеродните емисии мина психологическата граница от 20 евро на тон, на 12 септември цената скочи на над 25 евро на тон с тенденции за ежедневно покачване. При създалата се ситуация единствената възможност е държавата да помогне на собственото си дружество, което от десетилетия заедно с „Мини Марица-изток“ ЕАД и останалите централи от комплекс „Марица изток“ осигуряват енергийната сигурност и независимост на България.

Медията ни припомня, че галопиращите цени на въглеродните емисии са част от сценария на ЕК за затваряне на въглищните централи у нас и останалите страни на ЕС. Другата част, която се реализира миналата година, беше свързана с приемането на нови, неизпълними еконорми от въглищните ТЕЦ-ове, за покриването на които са необходими огромни инвестиции, ако централите не получат дерогации. От няколко месеца енергийните специалисти прогнозираха за „предстоящото предизвикателство“ с цените на въглеродните емисии, но в нито една прогноза не ставаше дума, че това ще се случи сега.

От сформирана работна група се очаква до края на месец септември да представи комплекс от мерки, насочени към бъдещото устойчиво функциониране на дружеството, уточняват от МЕ.

Йовка НИКОЛОВА