Дългосрочна работа на комплекс „Марица изток“, разкриване на нови 5000 работни места и увеличение на доходите

2280
Участниците в брифинга на ГЕРБ

За това ще работят кандидатите на ГЕРБ от Старозагорски избирателен район, сред които има двама министри

Стара Загора – индустриалното сърце на България! Около тази голяма цел се обединиха кандидатите за народни представители, излъчени от коалицията „ГЕРБ-СДС“ в Старозагорски избирателен район. В листата има двама настоящи министри – на образованието Красимир Вълчев и на икономиката Лъчезар Борисов.

Вълчев, който е роден и израснал в Старозагорски регион, обяви, че за него е чест да бъде кандидат-депутат от името на партията, която по думите му е дала много за развитието на страната. „Можем да дадем верните решения за България и Старозагорски регион за справяне с предизвикателствата“, обяви министърът на образованието. Вълчев изведе технологичното развитие, привличането на инвеститори и запазването на дългосрочната работа на комплекса „Марица изток“ като най-важни свои ангажименти за жителите на Старозагорски регион.

„Маришкият басейн ще бъде основна тема. Тази тема в контекста на „Зелената сделка“ ще бъде водеща за нашите опоненти, но разликата между нас и тях е, че каквото обещаем, го изпълняваме и не можем да си позволим да говорим лековато. Част от работните места в енергийния комплекс ще бъдат трансформирани, част от хората ще излязат от праха и калта, както те самите ми подсказаха при срещите ми с тях. Това може да стане само с координирана политика, с обединените усилия на държавата, общините, синдикатите и работодателите“, категоричен бе водачът на листата на ГЕРБ в Стара Загора. Като пример в тази посока Красимир Вълчев посочи създадения преди две седмици Институт за устойчиво развитие към Тракийския университет. „Добрата новина е, че има много средства, ангажирани са експерти, включително и утвърдени на международно ниво, и ще го постигнем заедно“ – добави Красимир Вълчев. Министърът сподели, че е емоционално свързан с комплекса „Марица изток“, в който са работили, работят и в момента негови близки, и се прави всичко възможно той да продължи да функционира максимално дълго.

Той посочи, че Стара Загора може и трябва да бъде развивана като център на информационните технологии и здравеопазването. И също, че приоритетите на ГЕРБ в сферата на образованието ще продължат.

„Зелената сделка“ поставя някои предизвикателства, но амбицията е да няма загубено нито едно работно място. Това, което сме коментирали с колегите от Министерството на енергетиката, е, че в по-дългосрочен план ще мислим и за преминаването към производство на електроенергия от водород“ – добави по темата министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който е на четвърто място в старозагорската листа. Той постави изключително висока цел за Старозагорска област – създаване на 5000 нови работни места, запазване на настоящите и вдигане на доходите с 40% в следващите години. „Област Стара Загора ще се доразвие като индустриалното сърце на България. Амбицирани сме да създадем нови поне 5000 работни места. Искаме да увеличим заплатите с още 40%“, ангажира се кандидатът на ГЕРБ в Стара Загора. Министърът на икономиката разкри, че за Индустриална зона „Загора“ се водят разговори с инвеститор, който да вложи 40 млн. лв. Борисов обвърза бъдещото развитие на региона с изграждането на голяма индустриална зона на територията на летището, която да привлече стратегически инвеститори.

Лъчезар Борисов посочи, че 539 компании от региона са се възползвали от механизмите за подпомагане, разкрити от правителството около пандемията с коронавирус. „Ние продължаваме с мерките за ликвидна подкрепа за бизнеса. Надяваме се, че още през тази година ще покрием около 80% от загубеното през пандемичната 2020 г. Аз съм представител на партията на икономиката“, заяви Борисов, визирайки участието си в листата на ГЕРБ.

„Ще продължим да тормозим министрите да изпълнят обещанията си за Стара Загора“, ангажира се вторият в листата на „ГЕРБ-СДС“ Маноил Манев.

„Аз съм тук заедно с всички. Ще продължим да работим заедно. Не очаквайте да бъда, където и да било. Аз ще продължа да бъда с ГЕРБ, докато мога да бъда полезен“, заяви от своя страна зам.-председателят на Народното събрание и общински лидер на партията в Стара Загора Емил Христов, който не попадна сред кандидат-депутатите за 45-то НС. Той обаче беше категоричен, че ще продължи да бъде част от ГЕРБ… поне „докато от партията не преценят, че не съм полезен“.

Областният координатор на ГЕРБ Пламен Йорданов определи излъчената кандидатска листа като една от най-силните. „Успяхме да съберем доказани специалисти в различни сфери и млади хора. С всички тях ще постигнем много добър резултат“, предрече Йорданов.

Живко ИВАНОВ