Дългоочакваната и няколко пъти отлагана премиера на „Атила“ ще е на 8 август

26
Премиерата на "Атила" в Каляри, Италия

Дългоочакваната премиера на спектакъла на операта „Атила“ от Джузепе Верди ще се състои на 8 август, от 21 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ в Стара Загора. „Атила“ на Държавна опера – Стара Загора, и „Театро Лирико“ – Каляри, Италия е уникална за България нова продукция, плод от подобен род сътрудничество. Двата театъра участваха равнопоставено в подготвителния етап и реализацията на спектакъла. В Стара Загора бяха ушити над 250 костюма, изработени бяха аксесоари и реквизит, произведен бе пищния декор за грандиозната постановка.

Премиерата на спектакъла на операта „Атила“ се състоя на 27 септември 2019 г. в Каляри, Италия с голям успех, а в Стара Загора трябваше да бъде на 4 юли на стадион „Берое“, но се отложи за 8 август на сцената на Античния форум „Августа Траяна“. На 14 август Старозагорската опера ще гостува с „Атила“ на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново.

На 8 август почитателите на оперното изкуство ще видят една впечатляваща класическа постановка със силен акцент върху автентичността на костюмите и епохата. Драматичната история в ранната вердиева творба за разрушителното нашествие на хуните в Италия начело с техния жесток вожд Атила, за любовта и предателството, ще оживее на фона на естествения декор на Античния форум „Августа Траяна“.

Сценичната адаптация е на режисьора Огнян Драганов, а декорите и костюмите са дело на световно признатия италиански художник Салваторе Русо. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев, хормайстор е Младен Станев. Съзвездие от оперни гласове са привлечени в главните роли. Басът Юлиан Константинов ще се превъплати в ролята на хунския вожд Атила – роля, донесла много успехи и признание на певеца у нас и по световните сцени. В ролята на Форесто зрителите ще видят румънския тенор Даниел Магдал, в ролята на Одабела – сопраното Таня Иванова, а в ролята на римския пълководец Ецио – утвърденият баритон Александър Крунев. Участват още солистите Александър Марулев – в ролята на Леоне, Ивайло Йовчев (Улдино), хор и оркестър на Държавна опера – Стара Загора, както и представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.

(СН)