ДЦ „Козма и Дамян“ ще отбележи Световния ден на психичното здраве със знакови събития

50
Красивите покани, които бяха изработени и раздадени от ползвателите на услугите на Дневен център "Св. Св. Козма и Дамян" за предстоящите събития на 10 октомври

Фокусът тази година е наболялата тема за самоубийствата

За поредна година на 10 октомври Дневен център „Св. Св. Козма и Дамян“ в Стара Загора ще отбележи Деня на психичното здраве с различни инициативи. Oбщата цел е повишаване на осведомеността относно проблемите на психичното здраве по света и у нас и мобилизиране на усилията в подкрепа на психичното здраве.

Денят предоставя възможност на всички заинтересовани страни, работещи по въпросите на психичното здраве, да говорят за своята работа и какво още трябва да се направи, за да се превърне психичното здраве в реалност за хората по целия свят.

Тази година фокусът е върху наболялата тема за самоубийството. По данни на Световната здравна организация близо 800 000 души умират поради самоубийство всяка година, което е един човек на всеки 40 секунди.

Самоубийството се случва през целия живот и е втората водеща причина за смърт сред 15-29-годишните в световен мащаб.

Тези стряскащи числа провокират организацията да стартира кампанията „40 секунди на действие – да работим заедно за предотвратяване на самоубийствата“. Темата е избрана, за да се подчертае, че сътрудничеството е от основно значение за ефективната превенция на този глобален проблем. Всеки може да помогне.

„Всяко самоубийство е трагедия за семейството, приятелите и колегите на загиналия, а е можело да бъде предотвратено. Призоваваме всички държави да намерят устойчиво решение с включване в националните програми в областта на здравеопазването и образованието на мерки по превенция на суицида, доказали своята ефективност“, отбелязва генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус.

В програмата за Световния ден на психичното здраве екипът на Старозагорския дневен център е заложил за 10 октомври няколко събития, които стартират от 9:00 часа в параклис „Св. Св. Козма и Дамян“ с Божествена литургия и молебен за здраве, отслужени от отец Йордан Карагеоргиев.

В 13:00 часа в залата на РБ „Захарий Княжески“ ще бъде прожектиран филмът „За самоубийството“ на сценариста и режисьор Ивайло Симидчиев. В 15:00 часа ще започне дискусионно студио на тема „Смъртта не е изход. Животът е надежда“ с гости: Николай Петров (психолог), Ваня Бухчева (клиничен психолог), Екатерина Зафирова (клиничен психолог), д-р Димитрова (психиатър), свещеноиконом Йордан Карагеоргиев (свещеник), също в залата на РБ „Захарий Княжески“.

След финала на дискусията, от 16:30 до 17:00 часа, от терасата на РБ „Захарий Княжески“ ще бъдат пуснати балони с послание за психично здраве.

Партньори в провеждането на събитията са: Община Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск, Стара Загора, Старозагорска митрополия, Педагогически факултет и Катедра „Социални дейности“ към Тракийски университет, с подкрепата и спонсорството на корпоративния дарител ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

(СН)