Древната Матера идва в Казанлък с изложба и фотоконкурс

60

Каменната Матера, освен в европейската столица на културата Пловдив, ще бъде показана и в Музея на фотографията в Казанлък на 12 септември с изложба на Дениз Мацарела. Изложбата е плод на сътрудничеството между Пловдив и Матера, както и на добрите културни връзки между Италианския културен институт и казанлъшкия фотомузей. Посетителите на експозицията ще могат да документират срещата си с нея пред фотоси от подредбата и така да участват с авторска снимка в специален фотоконкурс под името „Пловдив – красотата на детайла“.

„Матера – нюанси“ е четвъртата изложба, която Музеят на фотографията открива съвместно с Италианския културен институт – София. Тя се реализира и с подкрепата на Общински институт „Старинен Пловдив“. Експозицията въплъщава съвременното усещане за Матера – място, населявано още преди 8 хиляди години, известно и сега със запазените си уникални, вкопани в скалите пещерни жилища. В своята „Матера – нюанси“ авторката Дениз Мацарела показва своите преживявания, запечатали вечността на камъка в кратките секунди на фотографското заснемане. За изложбата си тя споделя: „Когато посетих Матера, моят дух беше точно като на пътешественик: целта ми беше единствено да се завърна вкъщи с убеждението, че съм съпреживяла в пълнота атмосферата на града. И така, събудих се преди зазоряване и излязох, а мой спътник по уличките на града бе снегът, спускащ се от мрака. Вървях спокойно и безцелно, с фотоапарат, окачен на врата, но без да търся идеалния ракурс, за да видя изгрева – напротив – търсех с поглед мястото, откъдето изгревът щеше да събуди града. В едно зимно утро открих, че Матера се буди от румена светлина, превръщаща всеки камък в картина, и макар че светлината не успява да проникне във всяко кътче, потъналите в тъмнина улици не са мрачни, преминаването през стесняващите се пасажи не провокира чувство на потиснатост, а точно обратното – усещане за гостоприемност. Духът ми чудесно се сля с Матера… всяка крачка разкрива нов поглед към града, всяка уличка и пасаж носят със себе си историята на обитателите им или на случайните минувачи“.

Близо 30 черно-бели фотоса ще види публиката на Музея на фотографията в Казанлък в изложбата, която показва Матера – един град, превърнал се от символ на назадничавост в знак за достоверна европейска идентичност.

Изложбата в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък ще бъде открита от 18:00 часа в четвъртък.

(СН)