Драстичен спад на клиенти отчитат ресторантьори

37

Спад на оборотите в рамките на 70 на сто спрямо ноември 2019-а отчитат до към 17 ноември собствениците на ресторанти и заведения за хранене от Стара Загора, които коментират, че ситуацията през октомври е била далеч по-оптимистична: спадът бил едва 20-процентов. Репортерската ни проверка установи, че в средата на ноември всички заявени за декември фирмени партита и по-големи събития са оттеглени, имало само отделни запитвания за евентуално отпразнуване на Коледа и Нова година, но нито едно капариране.

„Повечето от колегите обмислят възможността по празниците да пуснат персонала си в отпуск, за да не трупат излишни разходи за ток, вода и други консумативи, ако нещо не се промени до десетина дни“, коментира Вени Петрова, председател на старозагорската структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

По нейни данни през октомври заетостта на хотелите в Града на липите и региона била едва 35 на сто, а от началото на ноември, веднага след последната засега заповед на министъра на здравеопазването, намалението е с още 10%.

Опит за свързване със собствениците на няколко от най-големите планински хижи и хотели удари на камък: оказа се, че те авансово са спрели работата си поради липса на клиенти.

Месец и половина преди коледно-новогодишните празници в Павел баня къщите за гости са полупразни, а хотелите с 4 и 5 звезди са резервирани на 70%. Има национални бази, които са запълнени за предстоящите празници на 30%, коментира пред Радио Стара Загора на 12 ноември заместник-кметът на курортната община Йордана Енева. По думите й имало отменени резервации, за сметка на това се правели и нови.

Христо ПЕТРОВ