ДПС видя популизъм в предложението на ГЕРБ за намаляване на субсидиите

104

„Предложението за намаляване на субсидията за политическите партии до 1 лв. бе поставено като че ли с популистки подбуди.“ Това заяви в коментар за „Старозагорски новини“ народният представител на ДПС Халил Летифов. От ДПС вече обявиха, че са против редуцирането на държавното подпомагане до 1 лев за действителен глас.

Според Летифов предложението на управляващата партия е дълбоко заразено с много обществена емоция. „С този въпрос даваме за пореден път повод на българските граждани да се съмняват с действията на политическите партии. Големият въпрос е какви са скритите мотиви, които стоят зад тази инициатива на ГЕРБ. Подходът, който беше избран, е от типа: „Казваме го това, нека ви видим какво ще правите“, коментира действията на най-голямата политическа сила у нас народният представител на ДПС. Той и колегите му смятат, че намаляването на партийните субсидии е въпрос, който изисква широка и задълбочена дискусия. „В този случай обаче виждаме как една заредена с много негативизъм тема се поставя пред обществото и започва противоборството, с което вносителите се опитват да реализират дивидент“, коментира депутатът.

Още в края на миналата седмица от ДПС предупредиха, че въпросът ще отклони вниманието от проблемите на хората. Халил Летифов коментира още, че по същество българските граждани отдавна не са склонни да простят какъвто и да разход за политическите партии. По думите му това се дължи на факта, че страната ни е последна по доходи в ЕС. Народният представител на ДПС изрази разочарование, че управляващите не полагали усилия в тази посока, а търсели популистки теми, с които да се занимават. „Евентуалното намаляване на партийната субсидия поставя най-общо два момента. Понастоящем средствата от бюджета се отчитат от политическите партии пред Сметната палата. Всичко това е видимо и е ясно откъде идват и накъде отиват парите. Ако приемем смъкването на субсидията до 1 лв., тогава няма да знаем как формациите генерират средства. Ето защо ние от ДПС ясно заявяваме, че това предложение представлява отстъпление от прозрачността и независимостта на политическите субекти“, подчерта Халил Летифов.

Старозагорският депутат коментира и темата с отказа на Холандия да допусне България в Шенгенското пространство. Халил Летифов припомни позицията на Движението за права и свободи, в което от партията настояват борбата с корупцията да се насочи към премахване на „хранителната“ среда, в която тя се развивала. Летифов призова след близо 5 години забавяне най-накрая да бъде въведено електронно управление, което по думите му е един от механизмите за премахване на „хранителната“ среда на корупцията. В противен случай, предупреди депутатът на ДПС, критиките от страна на страни-членки на ЕС към България щели да продължат.

Живко ИВАНОВ