До дни отварят офертите за ремонта на пътя Тулово – Мъглиж

267

След десетина дни щe бъдат отворени офертите за ремонта на пътя Тулово – Мъглиж, съобщи зам.-кметът на подбалканската община д-р Душо Гавазов. Той уточни, че по него на ден минават около 5-6 хил. автомобила, а лошото му състояние обезсмисля ремонтите на парче. Затова ще се премине към цялостна рехабилитация. „Налице е готова процедура. Съвсем скоро ще има и избран изпълнител. Ще бъде направено и улично осветление. Инвестицията в този път ще бъде около 1 млн. лв. Иначе дупките са големи, а инфраструктурата е отвратителна. Този проблем обаче не съществува само в община Мъглиж, а навсякъде“, коментира зам.-кметът.

За рехабилитацията на други компрометирани пътища в община Мъглиж д-р Гавазов припомни, че е налице проектна готовност, както и че буквално са засипали Междуведомствената комисия с предложения. „От 3 години имаме два проекта, които чакат одобрение. Пътят Ветрен – Сливито е в много лошо състояние, има пропаднали участъци. Проектите са на обща стойност милион и половина. Имаме и три проекта за пътя Мъглиж – Селце, два от които са в Междуведомствената комисия. Внесохме ново искане за финансиране поради влошаване на този пътен участък. Получихме и категорично становище от Областна администрация Стара Загора. Надявам се проектите да бъдат одобрени. Единият е за 640 хил. лв. с ДДС и включва укрепване на участъци, които генерират свличане на земни и скални маси. Този проект ще даде възможност за цялостно почистване на отводнителната система и изграждане на нови водостоци. Имаше проучване, което показа, че има два планински потока, които при тежки атмосферни условия се превръщат в пълноводни реки и повличат всичко по пътя си. Община Мъглиж е финансирала ремонта на 17 км пътна отсечка, което струваше 192 хил. лв. с ДДС. Има възможност общините да си търсят парите от Междуведомствената комисия и чакаме. Така ще можем да пренасочим пари, където е необходимо“, допълни д-р Гавазов.

Във връзка с лошото състояние на пътя към с. Селце, което е една от предпочитаните туристически дестинации, стана ясно, че Община Мъглиж е премахнала всички такси, защото като администрация не може да осигури нужните условия за развитие на туризма. „Трагичното състояние на пътя обаче не отказва желаещите да почиват там. Всеки ден пътуват автомобили и автобуси. По официални данни в Селце живеят 25-26 човека, но реално ежедневно там пребивават 500-600 души. Притеснението е много голямо, защото свлачищните участъци създават проблеми. Ето, сега времето „даде рамо“ и Общината ще започне укрепване. Ще го направим с наши пари и след това ще си ги търсим. По-важно е да запазим живота и здравето на хората“, бе категоричен д-р Гавазов.

Той припомни, че бюджетът на община Мъглиж за тази година е малко над 7 млн. лв., което не е кой знае какъв повод за оптимизъм.

(СН)