Доц. д-р Добри Ярков: Изборът ми за ректор на ТрУ задължава да надграждам

343
Минути след като станаха известни резултатите от избора, новият ректор на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков (вляво) получи поздравление от колеги

До края на годината ще станат ясни заместниците

Доц. д-р Добри Ярков е роден на 2 юни 1962 година в Стара Загора, тук е завършил средното и висшето си образование, бил е три мандата помощник-ректор на Тракийски университет Стара Загора – при проф. д-р Светлин Танчев и проф. д-р Иван Станков. Защитил е докторантура по научната специалност „Генетика“, научните му интереси са в областта на екологична генетика, естествен и изкуствен мутагенез и аклиматизация на животните. Семеен, има 4 големи вече дъщери и 4 внуци.

След балотажа късно вечерта на 27 ноември той събра 177 гласа в своя подкрепа от членовете на Общото събрание, а опонентът му проф. д-р Наско Василев – 108 гласа.

На този етап новият ректор не предвижда закриване на звена и досегашни специалности, но е убеден, че поне при някои ще се наложи въвеждането на нови иновативни моменти, за да отговарят те на новите предизвикателства и изисквания от бизнеса.

Не крие, че към някои от досегашните специалности интересът е сравнително малък и не изключва в течение на времето на бъдат направени корекции.

„Ще продължим да надграждаме всичко добро, което е правило досегашното университетско ръководство. Предстои ни да уточним какви точно специалности са необходими за бизнеса, това ще стане в широка дискусия с всички заинтересовани страни. Желанието ни е дипломиращите се директно да започват работа там, където ще са най-полезни и където ще могат да приложат наученото в лекционните зали и клиниките.

Намеренията ми са да повишим значително практическото обучение. Убеден съм, че което и да е от висшите учебни заведения се справи с това предизвикателство – то ще заеме лидерски позиции. Буквално минути след като станаха ясни резултатите от избора ми, започнаха и първите обаждания в тази посока“, заяви новоизбраният ректор на Тракийския университет в Стара Загора доц. д-р Добри Ярков.

Ден след избора той беше любезен да отговори на въпросите на „Старозагорски новини“:

 

– Доц. Ярков, един от най-големите проблеми пред висшето ни образование е намаляващият брой на кандидатите за студенти и запазващите се бройки за държавен прием. От година на година конкуренцията с останалите ВУЗ-ове (а те са 55) става все по-ожесточена.

– Проблемът е много голям, той е свързан с политиката на финансирането, парите идват със студента. Това ни задължава много. В управленската си програма, с която се явих на избора, съм записал провеждането на целогодишна кандидатстудентска кампания, от първия до последния ден на годината. Тя цели да обхване както страната, така и по света, за да стигнем до всички, които биха искали да се учат при нас. Знаете, че от няколко години предлагаме англоезично обучение. Имаме студенти на практика от цял свят. Ще заложим на иновативна PR политика. Студентите искат университетът да има висок рейтинг, да има високо качество на обучението, добра материална база както за лекционната подготовка, така и за практическите занимания. И не на последно място – гаранции, че ще се реализират в живота. Предвидил съм специална работа за кариерното развитие и следдипломното обучение.

– На кого основно ще разчитате при реализацията на тези си намерения?

– Тракийският университет има сериозна кадрова база: наши възпитаници са успешно реализирали се в реалния живот бизнесмени, учени, управленци, министри, кметове, политици, ще ги каним много по-активно да участват в обучението.

– В чисто практически план как ще направите така, че от години недовършената материална база да бъде довършена и да се ползва.

– Мога да кажа, че сме направили нужното да препроектираме и да подготвим за завършване недовършените два учебни корпуса и централната университетска библиотека. Имаме цялостна мащабна инвестиционна програма. Трябват ни около 3 млн. лв. за библиотеката и около 2 млн. лв. за двата корпуса. Трябват ни около 800 000 лв., за да завършим учебно-възстановителния център на Старозагорските минерални бани. Направили сме първите стъпки за осигуряване на средствата. Убеден съм, че това ще го направим и то не само от държавната субсидия. Ще търсим инвеститори, ще прилагаме публично-частното партньорство, ще кандидатстваме за финансиране по различните европейски програми. Имаме опит в тази насока, ще припомня, че след санирането на централните корпуси в Студентския град само през първата година разходите за отопление и осветление спаднаха с над 500 000 лв., а нашето участие в реализацията на проекта беше около 400 000 лв. при обща стойност от 4 млн. лв. Предвиждам да санираме три от общежитията, които са наша собственост.

– На какви средства разчитате през следващата финансова година?

– Бюджетът е в рамките на 45 млн. лв., като 23.5 млн. лв. са държавната субсидия, която се увеличава с 2.5 млн. лв. в сравнение с предходната, останалите са от собствените приходи. Имаме 1 182 преподаватели и служители, обучаваме 4 795 студенти (бакалаври и магистри), но капацитетът ни е за близо 10 000. Опитът ми като помощник-ректор показва, че можем да привлечем допълнителни средства, през годините по различни пътища сме вкарали допълнително, основно чрез успешно защитени проекти, над 10 млн. лв. И това бяха години, в които имаше и кризисни моменти не само за нас, а и за страната като цяло. По брой на преподаватели и студенти сме в първата десетка на университетите у нас.

– Кога ще обявите заместниците си?

– До края на декември, вече започнах консултациите, засега ще се въздържа да коментирам конкретни имена, но със сигурност ще има промени.

ххх

Общото събрание на ТрУ, което включва 367 делегати, на 27 ноември преизбра досегашните си председатели – доц. д-р Димитър Петков (председател на Общото събрание) и доц. Петьо Прелезов (председател на Контролния съвет), както и част от Академичния съвет. Поради липса на кворум заседанието, насрочено за 28 ноември, бе отложено за след 14 дни.

Христо ХРИСТОВ