Доц. Атанас Славов: Отказът на ИТН за разговори праща държавата към нови избори

185
Депутатът от Старозагорски избирателен район доц. Атанас Славов

„Правителство, излъчено с мандата на БСП, до голяма степен изглежда изчерпано като възможности и политическа подкрепа.“ Това заяви за медията ни старозагорският депутат на „Демократична България“ доц. Атанас Славов. Той подчерта, че категоричният отказ на партията на Слави Трифонов да подкрепи правителство с мандата на БСП обрича третия опит за съставяне на редовно правителство. Доц. Славов посочи, че с действията си „Има такъв народ“ пращат държавата към трети парламентарни избори в рамките на година. Старозагорският депутат коментира и избора на държавния глава Румен Радев да връчи третия мандат на БСП. Според Славов възможностите за излъчване на правителство от третия опит с мандат на „Демократична България“ или „Изправи се БГ, Ние идваме“ са били значително по-големи.

Диалог и ясни ангажименти. Това са двете искания, които „Демократична България“ е поставила при разговорите си с представители на „Има такъв народ“ за формиране на правителство. По думите на старозагорския депутат обаче формацията на Слави Трифонов е проявила пълна некооперативност и е наложила политика на ултиматуми, отхвърляйки възможността за ясно разписани ангажименти. „За съжаление, тези действия на ИТН са причина за задаващите се избори 2 в 1. Искахме и работихме усилено за формиране на силно и отговорно правителство с ясни цели за реформи и промяна, за каквато българските граждани настояват и днес, но не срещнахме разбиране“, обобщи позицията си доц. Славов.

На фона на очакванията за обреченост на третия мандат за съставяне на правителство БСП все пак стартира разговори с определен кръг от парламентарно представените политически сили. Социалистите имат време до петък за намиране на управленска формула, която изглежда все повече невъзможна.

Живко ИВАНОВ