Доц. Антоний Гълъбов: Страната ни се намира в нова фаза на задълбочаване на политическата криза

242
Доц. Антоний Гълъбов

Политическият анализатор коментира пред „Старозагорски новини“ хода с размяната на Кирил Петков и Асен Василев и потенциалния изход от дълбоката политическа криза, в която страната изпадна в последните седмици

 – Доц. Гълъбов, смяната на Кирил Петков с Асен Василев приближава ли ни до формиране на кабинет? Изобщо в кой етап на политическата криза се намираме?

– Не смятам, че предложеният кандидат за министър-председател би променил каквото и да е в управлението на това правителство, тъй като то имаше този вид и поведение именно благодарение на Асен Василев. Той наложи този стил, а не Кирил Петков. На второ място трябва да отбележим, че смяната на кандидата отговори единствено на искането на БСП. Формалното предложение на някакви приоритети и този шестмесечен срок, който бе даден като времеви хоризонт на новата власт, отговори на очакванията на „Демократична България“. Нищо засега не ни дава основание да смятаме, че това предложение, този нов опит за съставяне на правителство ще бъде реализирано успешно. Нещо повече. Дори този безпрецедентен натиск върху народни представители, което е форма на политическа корупция и търговия с влияние, да доведе до формално мнозинство в подкрепа на един такъв кабинет, той няма да разполага с нужната парламентарна подкрепа, за да може да управлява ефективно. От тази гледна точка смятам, че страната се намира в нова фаза на задълбочаване на политическата криза. Тя не е преодоляна и едни бъдещи предсрочни избори също няма да помогнат в тази посока.

 – Каква е политическата логика зад един такъв потенциален кабинет на малцинството и независимите депутати?

– Има подчертан интерес към управление на много сериозен публичен ресурс. В това отношение амбицията на „Продължаваме промяната“ е да запази възможността да влияе върху него. Същественият въпрос е доколко това съвпада с обществения интерес. Доколко едно управление на всяка цена може да гарантира постигането на стратегическите цели пред страната. Аз поне дълбоко се съмнявам в това.

 – „Задавяне с власт“ ли е това, ако трябва да ползваме терминологията на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов?

– Не бих използвал точно такива изрази, за да опиша моментната картина в страната с опита на трите сили да формират ново управление, избягвайки предсрочен избор в следващите 3 месеца. Налице е много сериозно желание да концентрира властта и да се практикува власт. Това само по себе си е проблем.

 – Доц. Гълъбов, казахте, че дори бъдещи избори няма да решат политическата криза в страната. Възможно ли е съставянето на каквото и да е устойчиво управление без взаимодействие между първите две големи политически сили – „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ?

– „Продължаваме промяната“ сега изглежда като голяма политическа сила, но нека да видим дали и как ще стигнем до едни бъдещи избори, защото може това да не се окаже точно така, както в момента го виждаме. Същественият въпрос обаче е в съвсем друга посока. Важно е този път, ако станем свидетели на нови предсрочни парламентарни избори, българските граждани да участват активно в тях. Смятам, че именно тази активност е най-важна в момента. Преодоляването на политическата криза, на недоверието в обществото изобщо към политическото представителство може да бъде излекувано единствено с масирано участие на нов вот, където народът да заяви кои са неговите избраници, на които гласува доверие. Ако нямаме подобно усилие, ако нямаме такава заявка от страна на обществото с едно активно участие от страна на избирателите, никаква конфигурация няма да успее да гарантира устойчивост на управлението.

– През отминалата седмица България изгони 70 дипломати и служители на Руската федерация, което създаде напрежение между София и Москва. Къде в разговора за политическата криза в страната трябва да поставим този акт на правителството в оставка? Какви са измеренията зад този ход?

– Аз искрено съжалявам, защото по своеобразен начин това решение на българското правителство и по-точно на българската страна беше закъсняло. Ние трябваше да се позовем на този принцип на реципрочност още в началото на войната, която Руската федерация започна в Украйна на 24 февруари. Трябваше да използваме това, като възможност да намалим дипломатическото присъствие на Руската федерация в България. Същевременно с това обаче този ход изглеждаше прибързан, защото дори според думите на Кирил Петков информация от службите е имало още през март. В това отношение лошият начин, по който експулсирането на 70 руски дипломати беше изпълнено, подлага на съмнение изобщо каквато и да е ясно изразена воля, която да има за цел да постави край на тази дълбока зависимост на България спрямо Руската федерация. С особена сила този процес важи за сферите на енергетиката, отбраната и сигурността. Вместо решителност този ход остави усещането за нещо ситуативно, недостатъчно добре направено. Именно заради тези недостатъци решението ще бъде използвано допълнително за политическо противопоставяне в България.

– Ще бъде ли този дипломатически ход част от политическата търговия?

– Много вероятно. Голяма част от родните политици продължават да възприемат политиката като пазар. От това е породена вярата, че преговорите и разговорите са всъщност пазарлъци, поради което ставаме свидетели на един процес на пазарене на депутати. Именно затова няма нищо изненадващо в обществените нагласи и дълбокото недоверие в българския политически елит.

 – Доц. Гълъбов, каква е Вашата прогноза? Отива ли страната към нови предсрочни парламентарни избори в началото на октомври?

– През последните месеци тази вероятност нарастваше. В момента вече подобен развой е над 90% очакван. Вероятността да бъде реализиран първият мандат е малка. Връчването на третия мандат от Румен Радев ще бъде знаково за едно бъдещо управляващо мнозинство, което би могло да разчита на подкрепа от държавния глава. Съмнявам се третият опит с мандатите обаче да доведе до успешно формиране на правителство. Все по-вероятно е през есента да отидем на поредните извънредни парламентарни избори.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ