Доц. Ангел Кунчев: Държавата ще заплаща по 60 лв. за всеки PСR-тест

85
Доц. д-р Ангел Кунчев инспектира Централният старозагорски кооперативен пазар и разговаря с търговците на плодове, зеленчуци и разсад, като поиска и тяхното мнение за предприетите ограничителни мерки

Главният санитарен инспектор провери днес изпълнението на мерките срещу COVID-19 на пазара в Стара Загора

„От утре (8 април) държавата ще заплаща по 60 лв. за всеки един направен за нуждите на държавния здравен контрол PCR-тест, който е възможно най-сигурният при определянето дали някой е заболял от коронавируса, или е здрав. Тази сума възстановява по-голямата част от разходите за консумативи на лабораториите. Такива тестове се правят в няколко определени със заповед на министъра на здравеопазването лаборатории: в София, Варна, Бургас и Стара Загора, предстои да заработят такива и в Плевен, и Пловдив до няколко дни“. Това съобщи в Стара Загора националният санитарен консултант доц. д-р Ангел Кунчев. Той направи проверка за изпълнението на мерките спрямо разпространението на COVID-19 на територията на Централния градски кооперативен пазар и в разговор с търговците на плодове, зеленчуци и разсад ги успокои, че няма да им се наложи да изхвърлят на боклука продукцията.

По думите му покрай много негативни случаи в условията на извънредното положение имало и немалко положителни за безкористно отзовали се на помощ медицински специалисти. Той даде пример от Стара Загора, където ръководителят на лабораторията при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – доц. д-р Светла Ангелова, работи с екипа си вече повече от месец без почивен ден и по 17-18 часа дневно. Посочи и случай в Бургас, където специалистка по вирусология, собственик на частна лаборатория, е заявила категорична готовност да бъде изпратена там, където според РЗИ дейността й ще бъде най-подходяща и ефективна, при това без да се интересува от възнаграждение.

Главният санитарен инспектор изрази съжалението си, че няма как в рамките на 1-2 или 3 седмици да бъдат подготвени специалисти-вирусолози, които да разчитат PCR-тестовете, и ще се разчита на досегашните кадри, колкото и натоварени да се окажат те. Според него проблемът с доставката на китовете за тях ще се задълбочава, защото не се произвеждат у нас, а се внасят и срокът за доставката е вече 3-4 седмици. Това налагало известно ограничаване на кръга от хора, които се изследват по този начин, защото поставените под карантина са вече над 60 000 души.

Доц. Кунчев предположи, че е възможен пик за заразяванията преди Великден и изрази надежда, ако все пак се задържат досегашните темпове след празниците, да се предприеме известно „охлабване“ на мерките.

„Нека не се фокусираме в църковните служби точно сега, когато всеки един има нужда от упование и вяра, постигнали сме договорености със Светия Синод, много зависи от всички нас да спазваме най-елементарните предпазни мерки“, настоя той и бе категоричен, че държавата не е в правомощията си да затвори храмовете дори в сегашната ситуация. Според него все още имало достатъчно други места, където имало струпване на хора, рискът не бил чак толкова голям, ако се спазвали хигиенните мерки.

„Моята заплата е най-малкият проблем на държавата, благодаря на генерал Мутафчийски, че е споменал за мен, но не възнамерявам да коментирам решението на парламента!“, лаконично отбеляза доц. Кунчев решението неговата длъжност да попадне в кръга на оставените без възнаграждение до края на извънредното положение.

Христо ДИМИТРОВ