Докато в България се опитваме да ликвидираме въглищните централи, в Китай строят нови

1295

Миналата седмица ЕК публикува програма от няколко хиляди страници за рязко ограничаване на енергийното потребление и въглеродните емисии на ЕС – с общо 55% до 2030 г. Първата и най-пряка последица за нас ще бъде затварянето на „Мини Марица-изток“, които дават около 25 млн. т. на година и осигуряват около 40-45% от тока ни.

В това време китайските власти планират старта на нови въглищни мини с годишен производствен капацитет от 110 милиона тона само през втората половина на 2021 г. Това е в добавка на нови мини с капацитет 140 милиона тона, които вече са одобрени само през първата половина на годината.

Боян Рашев

Това са общо 250 милиона тона, които ще бъдат изкопавани и изгаряни всяка година в следващите поне 15-20 г.! А всяка следваща година към тях ще бъдат добавяни и нови мини с подобен капацитет…

Всеки може сам да си направи сравнението и изводите…

Малко хора си дават сметка за мащаба на това, което се случва в Китай. Потреблението на електричество през първата половина на 2021 г. нараства с цели 16% спрямо предходната – това е лъвски скок, какъвто ние тук не можем да си представим!

Недостигът на ток е толкова сериозен, че в половин Китай тежката индустрия работи под някакъв режим, а само през юли правителството освобождава 10 милиона тона въглища от стратегическите си запаси, защото просто не могат да добият и внесат достатъчно, за да работят ТЕЦ-овете на пълен капацитет.

Разбира се, всичко това се случва, защото Китай произвежда огромна част от всичко, което Европа купува и потребява…

Боян РАШЕВ

Б.Р. Материалът е публикуван във Фейсбук