Договорите с американските „Марици“ не са на дневен ред, категорични са енергийни специалисти

347
ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" и ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово" са удобни "мишени" по време на парламентарни избори и извиване на ръце

Държавата няма интерес понастоящем да бъдат развалени дългосрочните договори с американските централи ТЕЦ „Ей и Ес Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ за задължително изкупуване на електроенергия от НЕК, смятат български енергийни специалисти. Всякакви варианти за компенсации или неустойки при преждевременното им прекратяване ще доведат до изплащане накуп на стотици милиони евро и до дестабилизиране на енергийната ни система.

От друга страна това би довело и до влошаването на инвестиционния климат в страната.

Енергийните специалисти са категорични, че Министерството на енергетиката и правителството не трябва да предприемат действия в тази посока, тъй като те ще доведат до неблагоприятни за държавата ни последствия.

Офанзивата

Медията ни припомня, че офанзивата за прекратяване на договорите на американските „Марици“ е на четирите националнопредставени работодателски организации. През февруари КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП на два пъти се срещнаха с премиера Борисов по проблемите на енергетиката, като и на двете срещи настояха за прекратяване на договорите на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ и ТЕЦ „Ей и Ес Гълъбово“ с НЕК. На 16 март бе проведена трета среща, след което работодателските организации изпратиха съобщение до медиите, гласящо дословно: „Участниците в срещата постигнаха съгласие, че трябва да се предприемат енергични мерки за прекратяване на договорите с американските централи във връзка със съществуването на неправомерна държавна помощ. В хода на разговора бе констатирано, че са налице всички предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици.“. Дали преференциалното изкупуване на ел. енергия от американските централи е неправомерна държавна помощ, трябва да се произнесе Европейската комисия, към която българското правителство е направило запитване. Такъв отговор до момента не е получен, но четирите работодателски организации явно са иззели функциите на ЕК и се произнасят от нейно име.

Новата офанзива на четирите националнопредставени работодателски организации дойде в края на миналата седмица, когато беше обявено, че ръководителите им – Кирил Домусчиев, Божидар Данев, Васил Велев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица са изпратили жалба до омбудсмана на РБ срещу двете американски топлоелектрически централи.

„Отговорно твърдим, че те в постоянен и непрекъснат режим, с последователност, достойна за по-добри дела, ни ограбват ежедневно, ежечасно и ежеминутно, като ни „измъкват“ от джобовете по 14 лева на мегаватчас използвана електроенергия“, се казва в жалбата, като се призовава за незабавно разследване и предприемане на мерки за пресичане на това нарушаване на правата на потребителите, „изразяващо се в открит и, на пръв поглед, узаконен грабеж“.

Провокацията доведе до ответен отговор
днес от страна на ТЕЦ „Ей и Ес Гълъбово“

„Жалбата, подадена минaлата седмица от ръководителите на работодателските организации до Омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова, съдържа напълно неверни обвинения към нашата компания.

Категорично отхвърляме подобни обвинения, които не почиват на реални доказателства и са насочени към уронване на престижа на компанията и нанасяне на вреди на нашия бизнес в България“, се казва в изявлението на ТЕЦ „Ей и Ес Гълъбово“. От дружеството изразяват сериозна загриженост, че подобни преднамерени опити за дискредитиране на големи международни инвеститори в България влошават инвестиционния климат и поставят под въпрос неприкосновеността на договорните споразумения в страната.

Какво цели едрият бизнес
с офанзивите си?

Към този момент българските енергийни специалисти нямат еднозначен отговор. Една от версиите е за меркантилен интерес на някои от крупните работодатели, занимаващи се с производство на ток от ВЕИ-та. Втора пък е свързана с нагласата им, че ако договорите на американските централи бъдат прекратени и те излязат на свободния енергиен пазар, цената на ел. енергията ще падне.

Енергийните специалисти обаче са категорични, че това няма как да се случи. Според тях пазарното правило, че по-голямото предлагане на дадена стока сваля цената, от което биха се възползвали работодателите, не важи за ел. енергията, тъй като в случая не става дума за търговия с краставици и домати.

Има и трета версия – за сценарий, целящ дестабилизацията на настоящото управление на държавата. Тази версия обаче въобще не е за пренебрегване в предвид досегашните напъни на едрия бизнес да менажира Министерството на енергетиката.

Йовка НИКОЛОВА