Добра новина за превозвачите: Пакетът „Макрон“ не влиза в пленарна зала на ЕП

53

Безпрецедентна ситуация се създаде след гласуването в комисия

Министърът на транспорта Росен Желязков зарадва днес българските и румънските превозвачи с новината, че нито един от 3-те доклада по пакета „Мобилност“ няма да влезе в пленарна зала..

Това означава, че лошата вест, която преди това смрази протестиращите, се отлага, съобщи dnes.bg.

„Заедно с вашата категорична подкрепа и справедливи искания два от докладите по пакета „Макрон“ за командироването на шофьорите и за почивките в кабината не са приети, а третият доклад – за връщането на камиона на всеки 4 седмици, беше утвърден от транспортната комисия. Но решението й противоречи на съвета на министрите. Към момента заради създалата се ситуация, която е безпрецедентна, трите доклада няма да влязат в пленарна зала“, обясни министърът.

Според евродепутата Петър Курумбашев положението с Европейския съюз е „Сит на гладен не вярва“.

„Няма да приемем и да допуснем огромни сектори от българската икономика да бъдат откъснати“, заяви и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, цитиран от „24 часа“.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков приветства множеството с думите: „Вие извоювахте тази победа, вие ни помогнахте“.

По-рано днес беше съобщено, че комисията по транспорт в Европейския парламент не е приела важните за България искания, свързани с международните превози, тя отхвърлила поискания от България компромисен вариант по пакета „Мобилност“.

Гласуването стана на фона на протест на българските превозвачи в Брюксел срещу плана „Макрон“. Според бранша приемането им въвежда двойни стандарти, които застрашават транспортния бизнес у нас. Стотици протестиращи се събраха в центъра на белгийската столица, за да изкажат недоволството си. В протеста се включиха и колеги на българските превозвачи от Румъния и Полша.