Днешният протест на миньори и енергетици на жълтите павета няма да е последният

2315
Над 3 000 миньори и енергетици участваха в днешния протест в София, който беше под надслов „Защита на енергийната независимост на България“

„Аз съм дълбоко убеден, че днешният протест на миньорите и енергетиците тук, в София, няма да бъде последният.“ Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след близо 90-минутни преговори със служебния министър-председател Стефан Янев.

След срещата Димитров съобщи 4 новини пред протестиращите миньори и енергетици от комплекса „Марица изток“:

Най-важната новина от преговорите на синдикати и правителство е, че въгледобивът в България ще бъде затворен, но служебният премиер Стефан Янев е дал потвърждение, че това може да се случи едва след 20 години.

Министър-председателят обяви по време на срещата също, че предстоят преговори със зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, който пристига в България на посещение на 15 октомври, да бъдат замразени цените на въглеродните емисии на сегашните нива.

На влизане в МС със събраните над 110 000 подписа

Пред протестиращите миньори и енергетици президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи още, че синдикатите са получили уверение, че проектът за улавяне и съхранение на въглероден диоксид ще бъде заложен в Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Предвидената сума за реализацията на тази идея е 1.7 млрд. лв.

Служебният премиер Стефан Янев е предложил също на синдикатите да бъде създадено държавно предприятие за рекултивация на мините в Маришкия басейн, за което ще бъдат предвидени средства, заложени във Фонда за справедлив преход. С тази стъпка допълнително ще бъде гарантирана заетостта на миньорите.

Във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост на България Пламен Димитров съобщи, че заложената в него парогазова централа ще бъде реализирана. Тя остава в документа, но е предвидено да не бъде изградена на територията на комплекса „Марица изток“.

На свой ред президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обяви, че е излязъл от преговорите със служебния министър-председател Стефан Янев по-малко песимист, отколкото е влязъл.

(СН)

Б.Р. Подробности очаквайте утре!