Днес стартира проектът за разширение на ул. „Капитан Петко войвода“ в Стара Загора

655

Символична първа копка на проект за ремонт и разширение на ул. „Капитан Петко войвода“ в Стара Загора беше направена днес.

Улицата, която понастоящем е двулентова, е единствената връзка към промишлената зона с посоки север – юг, без да се влиза към обособената централна градска част. Освен това тя е граница между два големи старозагорски квартала – кв. „Три чучура-юг“ и кв. „Казански“, което допълнително натоварва трафика по нея.

„Реновацията на „Капитан Петко войвода“ предвижда изграждане на четирилентова улица с по две ленти за движение за всяка посока. При реализиране на разширението й ще бъде създаден паркинг, който ще обслужва нуждите на новоизградения Руски пазар, обясни ръководителят на проекта и секретар на Община Стара Загора Делян Иванов.

„Проектът предвижда още изграждане на кръгово кръстовище при ул. „Христо Ботев“. Бъдещото развитие от изток на запад на ул. „Христо Ботев“ ще даде възможност за втора връзка на кв. „Три чучура-юг“ и централна градска част, без да се използва бул. „Цар Симеон Велики“, категоричен бе Делян Иванов.

От думите му стана ясно още, че ще бъде изградена и велоалея, а спирката на масовия градски транспорт от изток ще бъде изместена след предвиденото кръстовище, а тази от запад, непосредствено под кръговото кръстовище, ще запази мястото си.

Пешеходното движение е решено с изграждане на тротоари от източната и от западната страна на улицата. Осигурена е достъпна среда, свързана с горните направления, включително и за хора с увреждания.

Стойността на инвестицията е в размер на 1 802 365 лв., предоставяни от ФГР ЮГ, включват съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Срокът за изпълнение е 210 календарни дни, след подписване на протокол 2А.

На събитието присъстваха още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, зам.-кметовете инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова, главният архитект Виктория Грозева, представители на фирмата-изпълнител на проекта – Пътно-строителна компания „Ес Би Ес“, управлявана от Диана Любомирова, и граждани.

(СН)