Днес е кулминация на тържествата за вековния юбилей на Търговската гимназия

225

Богата културна и спортна програма бележи днес кулминацията на тържествата, посветени на 100-годишнината от създаването на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора. Началото на събитията, свързани с вековния юбилей, бе дадено в 10:30 часа в двора на учебното заведение. „Стогодишнината на едно учебно заведение е най-значимият празник. За Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ той не е повод единствено за вглеждане в миналото, а причината, поради която трябва да погледнем към бъдещето“, заяви при откриването на празника в присъствието на настоящи и бивши възпитаници директорът Снежана Танева.

Над 15 000 ученици са преминали през тези 100 години през елитната старозагорска гимназия. Над 1000 са учителите през този вековен период. 566 ученици се обучават към настоящия момент в ТГ „Княз Симеон Търновски“ по шест специалности – „Оперативно счетоводство“, „Банково дело“, „Електронна търговия“, „Търговия на едро и дребно“, „Бизнес администрация“ и „Икономика и мениджмънт“.

С откриването на тържествената програма бе дадено началото и на изложение на учебно-тренировъчни фирми. На първия етаж в сградата на учебното заведение бе представена изложба, посветена на природните науки. В програмата беше включено и представянето на шестте специалности, които предлага училището. В счетоводна викторина ученици от Търговската гимназия обменяха опит с експерти в сферата. Сред събитията в празничния 11 май – Празник на светите равноапостоли Кирил и Методий, са и спортни прояви, включващи футболни срещи, волейбол и шахмат. Заимствайки от популярното телевизионно предаване „Стани богат“, ръководството на учебното заведение проведе и своеобразно състезание по знания.

Точно в 18 часа в Културен център „Стара Загора“ започва тържествен концерт по случай вековния юбилей на ТГ „Княз Симеон Търновски“.

121 абитуриенти ще изпрати тази година елитното учебно заведение. 104 са местата за бъдещите осмокласници през учебната 2022/2023 г.

Живко ИВАНОВ