Дневен център „Св. св. Козма и Дамян“ днес празнува 14-и рожден ден

104
Красивият календар на Дневния център е с репродукции на френския художник Анри Матис

Вместо да получат подаръци рождениците даряваха мигове на щастие на деца и приятели

На 26-и януари Дневният център за пълнолетни лица с увреждания „Св. св. Козма и Дамян“ в Стара Загора навърши 14 години от стартиране на социалната услуга. Празникът стартира с молебен за здраве.

„В тези предизвикателни и нелеки времена решихме да отбележим празника си по малко по-различен начин – не получавайки подаръци, а дарявайки.

Ние знаем колко важно е някой да те усмихне и окуражи в най-трудния и дори болезнен момент, да почувстваш, че не си сам и да погледнеш отново с надежда към света. Вдъхновени от идеята да подарим миг на щастие и доставим радост, с огромно желание потребителите и екипът на социалната услуга в часовете по арттерапия стартирахме изработката на „кученца“, символ на вярната дружба и храбростта, които да поднесем на малките пациенти от отделението по Детска хирургия към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Идеята бе радушно приета от завеждащия отделението д-р Ж. Желязков и ръководството на УМБАЛ „Киркович“, за което ние сърдечно им благодарим.

Вярваме, че с малкия ни жест ще можем да стоплим детските души и усмихнем техните очи. Предавайки им „кучето“ – символа на приятелството, им пожелаваме да преминават смело и бързо през изпитанията и в здраве и весели игри да продължат да се радват на прекрасно детство“, коментираха от Дневния център.

И още един подарък в деня на рождения си ден поднесоха от „Св. св. Козма и Дамян“ на своите приятели – календар за 2021 г. с послание „365 дни психично здраве“. Екипът на социалната услуга вече единадесет години го издава, за да го подарява на институции, партньори, приятели, доброволци, от чиито работни места публично представя идеята за преодоляване на стигмата към психичната болест и психично болните в обществото.

Календар 2021-ва е с репродукции на френския художник Анри Матис, създаден по проект на Ралица Игнатова и предпечат на Милена Недялкова. Изборът на художника не е случаен, защото примерът на Анри Матис илюстрира, че големите успели творци са носили тежки душевни страдания, но това не им е попречило да извървят пътя на успеха и себедоказването. Примерът на тези хора е куражът за обикновените болни, куражът и смелостта на всеки един от нас, дори куражът, от който се нуждаем днес.

Един от тези красиви календари на Дневния център „Св. св. Козма и Дамян“ беше дарен и на екипа на „Старозагорски новини“. Благодарим Ви, приятели! Честит рожден ден!

14 години сте имали нашето приятелско новинарско рамо. Ще го имате и занапред! На многая лета!

(СН)