Дискотеките могат да си отдъхнат. Зелен сертификат няма да се иска на деца под 18 години

3845

Зелен сертификат за ваксиниране срещу COVID-19, за преболедуване на коронавирусната инфекция или отрицателни PCR, или антигенен тест няма да се изисква за децата под 18-годишна възраст при посещение в различни обекти или мероприятия. Това е посочено в изключенията на заповедта на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров за новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от 21 октомври. Кацаров обяви вчера, преди издаването на заповедта си, че сертификат няма да се изисква за деца до 12-годишна възраст, предаде dariknews.

Вероятно заявените протести са били причината за преосмисляне на позицията на Кацаров, чието последно решение със сигурност ще осигури посещаемост на дискотеките и среднощни чалга кръчми.

Иначе зеленият сертификат остава за езикови центрове, музеи, кина, театри, концерти, фитнес центрове, басейни, заведения, магазини с площ над 300 кв. м, семинари, конгреси, изпити, школи за танцово и музикално изкуство, екскурзии и др.

Със заповедта се указва още, че ще се преустановяват присъствените учебни занятия на 50 на сто от паралелките в училищата в общините, достигнали на 14-дневна база заболеваемост между 500 и 750 на 100 000 население. Присъствените учебни занятия ще се преустановяват във всички общини с достигната 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 население.

Междувременно тази сутрин Изпълнителното бюро на БСП излезе с остра позиция срещу министър Кацаров и му поиска оставката. Според социалистите ваксинирането е доброволен акт, а въпросният зелен сертификат е необмислен и неприемлив начин, който е неработещ. „Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка“, се казва в позицията на БСП.

По-късно и от ГЕРБ се обявиха за оставка на министър Стойчо Кацаров. Лидерът на партията Бойко Борисов обвини президента Румен Радев, който лично избра и назначи министъра, че ще го използва, за да си измие ръцете с него.

Борисов припомни думите на Румен Радев от предходна ковид вълна, че българите не умират от коронавирус, а от лошото управление. И добави – „лошото управление на Радев и Кацаров“.

„Навсякъде, където пише „вход“, ще трябва да има портиер, който да проверява зелените сертификати. Има ли този човек право да проверява. Как ще е сигурно, че не са фалшиви. Това го правят белите страни, където има висок процент на ваксинация“, коментира още Борисов.

„Недоволството към мерките е само от партиите, каквото и да направя, те ще ме обвинят с цел да спечелят гласове“, заяви Стойчо Кацаров в отговор на исканата му оставка.

„Решението лежи на експертни становища, няма политика. Законът ме е упълномощил да взема това решение“, обясни той.

По думите му новите противоепидемични мерки не принуждават хората да се ваксинират, а да намаляват риска от разпространението на вируса.