Дирят хеликоптера, обслужвал бракониерите в Балкана

318
Убита дива коза в НП "Рила" Архив: "За да остане природата"

Прокурор от казанлъшкото подразделение на РП – Стара Загора, издирва собственик на хеликоптер, който е използван като такси от бракониери в природния парк „Централен Балкан“, съобщиха запознати с хода на образуваното разследване за убийството на две диви кози в района на връх Триглав.

Свидетели са забелязали как около обяд на 28 октомври вертолет каца в района, като преди това от земята са изстреляли няколко светлинни ракети, за да се ориентира пилотът. Двама души са се качили на машината, разказват служители от администрацията на парка, които същия ден открили на мястото на импровизираното летище два обезглавени трупа на диви кози. Предполага се, че главите са били отнесени от бракониерите заради рогата им, които се смятат за особено ценен трофей и на черния пазар могат да бъдат изтъргувани за солидна сума в евро. Не е изключено същата летателна машина да е доставила авджиите предния ден на удобно за пусия място, тъй като в близост до останките не са намерени следи от високопроходим автомобил.

Разследващите се надяват някой от туристите в региона на тази дата да е забелязал хеликоптера и дори да го е заснел, което ще ускори издирването на чорбаджията му. Извършват се проверки в няколко близки частни летища на територията на Старозагорска област, не било изключено обаче вертолетът да е прелетял и от София или Пловдивско. Само на стотина метра от лобното място на двете защитени от закона диви кози преди 3 години служители на парка бяха открили труповете на три, разстреляни буквално от упор, благородни елена. Тогава по неизвестни причини бракониерите дори не са докоснали рогата им. Според запознати е било стреляно с ловен автомат, който е бил снабден с инфрачервен оптически мерник.

Кметът на община Павел баня Иса Бесоолу, на чиято територия е извършено престъплението, научи от журналисти за случилото се, от ръководството на парк „Централен Балкан“ не го били търсили за съдействие. На сайта на резервата има кратко съобщение, че са уведомени компетентните органи и че заради водещото се разследване повече информация няма да бъде давана. Ловци от региона са категорични, че това е случай без аналог в най-новата ни история. Те обаче са скептични, че дори да бъде открит собственикът на вертолета, той ще се измъкне ненаказан.

Христо ХРИСТОВ