Джихадистите са тези, които печелят от недалновидната политика на западните ни съюзници

262
Заради химическия скандал джихадистите ще имат глътка въздух за прегрупиране и реорганизиране, смята специалистът

Това заяви днес пред „Старозагорски новини“ бившият военен разузнавач Радион Попов, който е бил военен аташе в Сирия

* Има ли опасност от Трета световна война, след като американският президент Доналд Тръмп обяви намерението си да бомбардира арабската държава?
* Имало ли е химическа атака в сирийския град Дума?
* Създаденото напрежение ще доведе ли нов бежански наплив?

Отговорите четете в интервюто на медията ни с Радион Попов:

– Г-н Попов, има ли опасност от Трета световна война, след като американският президент Доналд Тръмп обяви намерението си да бомбардира Сирия заради предполагаема химическа атака в сирийския град Дума?

Бившият военен разузнавач Радион Попов, който е завършил Националния колеж по отбраната във Вашингтон и учил четири семестъра арабистика в Багдад, е бил помощник на военния аташе в Дамаск от 1980 до 1982 г. и военен аташе отново в Сирия от 1986 до 1989 г.

– Вие добре го казахте – предполагаема. Предшественици на Тръмп щяха на намерят биологическо, химическо и ядрено оръжие в Ирак. Не го намериха, но беше предтекст за нападение. Сега търсят химическо оръжие в Дамаск… предполагаемо. Аз не очаквам такива неразумни действия от такава отговорна държава. Не може да се нанасят удари заради предполагаема вина. Нека да го докажат и тогава.

– Като човек от системата Вие лично вярвате ли, че тази химическа атака е дело на сирийската армия, още повече, че Дума беше последната останала крепост в Сирия, която се контролираше от бунтовниците и за чието освобождение беше съобщено днес (б.р. 12 април)?

– Категорично не вярвам. Както не вярваме – много сме, които не вярваме, че е било необходимо Америка да нанесе удари по Хирошима и Нагазаки, когато капитулацията на Япония по време на Втората световна война е била вече близо.

Капитулацията на джихадистите около Дамаск беше съвсем близо и няма логика режимът в Сирия да използва такова страшно оръжие. Но първо – няма доказателства, че Сирия има такова оръжие. Русия е отговорна за това, че ако е имало нещо някъде, то е унищожено.

– Да, но миналата година сирийското правителство беше обвинено в осъществяването на атака със зарин срещу Хан Шейхун, което предизвика американски ракетен удар. Сега отново се говори за използвано химическо оръжие.

– Аз продължавам да бъда скептик, както и че Скрипал е бил отровен с новичок от Русия.

– Според Вас, може ли да се направи връзка между скандала „Скрипал“ и предполагаемата химическа атака в Дума?

– Няма никаква връзка. Не допускам, че режимът на Башар Асад и руското ръководство са толкова глупави да играят с подобни неща. Всичко това е дезинформация и пропаганда. Някой иска да нанесе удари и използва това като предтекст.

– Какво ще спечели САЩ, ако бомбардира Сирия?

– Ще тества няколко оръжия, но нищо особено няма да спечели. Те загубиха достатъчно, не могат да спечелят водеща роля, изтърваха нещата.

– Но пък това може да стане повод Тръмп да си повиши авторитета пред богатите арабски държави от Персийския залив и да увеличи доходоносната търговия с американско оръжие.

– Това е логично, но те и без това го продават там. Това би било малка победа. Тръмп го прави включително и за вътрешна консумация, за своите в Америка, за общественото мнение. Защото го обвиняват, че е много близък с Русия и сега трябва да доказва, че е срещу Русия. Да не забравяме, че по тази линия вървят разследвания срещу негови хора, срещу зет му и т.н.

– ООН в момента е задънена улица според изявленията, които направи генералният секретар. Смятате ли, че Тръмп ще намери куража да бомбардира Сирия предвид реципрочния отговор на Русия, че всяка изстреляна ракета ще бъде унищожена, включая с установките й?

– Малко вероятно е. Очаквам разумът да надделее.

– Има ли шанс „химическият“ скандал да се реши по мирен път?

– Аз пак казвам. Нека първо да се докаже, че в Сирия има арсенал от химическо оръжие. Скандалите се създават с пропагандна цел, за да се покаже колко е жесток режимът на Асад, тъй като сирийското правителство с подкрепата на Русия и в сътрудничество с Иран и Турция полека-полека вървят към решаване на конфликта по някакъв начин. Тези, които печелят от създалото се в момента напрежение, отново са джихадистите. Тази недалновидна политика на западните ни съюзници води до временни победи. Джихадистите получават глътка въздух, по време на която да се прегрупират и реорганизират.

– Смятате ли, че така създаденото напрежение ще доведе до засилване на бежанския поток към Европа?

– Нямам такова очакване. Вече достатъчно сирийци избягаха в Турция и в Западна Европа. По-скоро има тенденция сирийците да започнат да се връщат в родината си. Аз вече разговарях с две сирийски семейства, които очакват да се върнат в Сирия.

Има обаче един много смущаващ факт и не съм го забелязал аз, а високопоставен американски генерал. Преди няколко дни той заяви: „Не ви ли прави впечатление, че бежанци има от страни, където Съединените щати водят военни действия.“ Това е смущаващо според мен.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА