„Джаз форум Стара Загора“ отново събира любители на музиката

58

Мотото тази година е: „Осем стъпки към безкрая на джаза“

За осма поредна година Стара Загора е домакин на международния фестивал „Джаз форум Стара Загора“. Той ще се проведе от 6 до 8 юни сред Античния комплекс „Августа Траяна“. Община Стара Загора организира „Джаз форум Стара Загора“ с изключителната подкрепа на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Мотото на тазгодишния фестивал е „Осем стъпки към безкрая на джаза!“, а програмата е обогатена с майсторски класове на гостуващи артисти и джемсешъни, както и предфестивални прояви.

„Джаз форум Стара Загора“ се утвърди като едно от най-чаканите събития в културния календар на Общината. Всяка година жителите и гостите на града имат възможност да видят на живо световни величия и знакови фигури в съвременния джаз от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Холандия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Русия, Колумбия, Мексико и др.

Това е и единственият фестивал в страната, който обръща сериозно внимание и на най-младите изпълнители. И тази година в тясно сътрудничество с НУМСИ „Хр. Морфова“ и музикалните школи в града техни възпитаници ще се изявят на голямата сцена редом с утвърдени български и чуждестранни джазмени. С акапелни изпълнения ще се представи „Траяна Глас квинтет“, а в заключителния концерт гост-солист ще е Добромир Добрев – алт саксофон, ученик от музикалното училище.

По традиция форумът започва с детска програма. На 3, 4 и 5 юни от 11 часа в парк „Пети октомври“ ще се провежда „Джаз за деца“ с Венци Благоев – тромпет и водещ, Цветомир Цанков – вокал, Станислав Арабаджиев – пиано, Димитър Благоев – китара, Даниеле Феббо – контрабас, Мартин Хафизи – барабани.

Младата вълна във френския и италианския джаз ще представят „Пиер Маркюс квартет“ със специалното участие на Батист Ербан (Франция) и „Франческа Тандои и Даниеле Кордиско трио“ (Италия).

60-годишнината на пианиста и диригент на биг бенда на БНР Антони Дончев ще бъде отбелязана с негово участие. От САЩ фестивалът посреща световната знаменитост Рик Маргица, който ще вземе специално участие в проекта на „Мая Нова квартет“. Българската следа в джаза ще представят и BalK@N Fusion Band. По традиция фестивалната седмица закриват музикалните домакини от Военен биг бенд – Стара Загора, с диригент кап. Цветомир Василев. Техни солисти ще бъдат тромпетната звезда на Армения Йерванд Маргарян, Милица Гладнишка, Венци Благоев, Цветомир Цанков, Лиляна Дойчева.

(СН)