Деян Копчев е 50-ият лауреат на литературната награда „Чудомир“

31

Младият хуморист спечели журито с разказа си „Гласове“

Младият хуморист Деян Копчев е новият, 50-и по ред лауреат на най-старата литературна награда в България, наречена на името на Чудомир. Той спечели ценния приз със своя разказ „Гласове“, публикуван миналата година във в-к „Стършел“.

36-годишният Деян Копчев е роден в София, завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Публикувал е разкази, пътеписи и статии в „Литературен вестник“, „Стършел“, „Сега“, „24 часа“ и другаде. Сценарист е на хумористични предавания в Българското национално радио, писал е скечове за „Комиците“ и т.н. През 2014 година излезе дебютният му сборник „Лятна детективска история с таралеж“, в която авторът е подбрал 13 забавни истории (без да затъваме във фатализми). Прозата на Копчев е лека като слънчевите зайчета, които пробягват по вълните – за разлика от тях обаче оставя нематериален спомен за среща с автор, който тепърва ще гради солидна репутация на хуморист.

Освен сумата от 1 000 лв., която е финансовото изражение на наградата, Копчев ще получи и плакет, изработен от големия художник с казанлъшки корени Теню Пиндарев.

Петър МАРЧЕВ