Деца се запознаха с професиите на своите родители в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“

98

На 1 ноември ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ за шеста поредна година отвори врати за децата на своите служители. Общо 20 малчугана на възраст от 10 до 16 години посетиха електроцентралата, за да прекарат един работен ден със своите родители в рамките на националната инициативата „Гордея се с труда на моите родители“. Тя е на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, която „КонтурГлобал Марица Изток 3“ подкрепя от създаването й. Тази година в инициативата участваха 21 компании от цялата страна. Целта на проекта е, използвайки любопитството на децата да им бъде показано, че трудът е потребност и ценност, че всеки човек е необходим и полезен за обществото, независимо от това каква професия упражнява.

Kак се произвежда електроенергия и кои са основните съоръжения в ТЕЦ-а, какво трябва да знаеш, за да бъдеш лаборант, какво всъщност работи операторът на енергоблок, трудно ли е да бъдеш ел. и КИП специалист, що е това юрисконсулт и трудово право, как се пише автобиография и какво трябва да правиш по време на интервю за работа – това бяха само част от нещата, които малките гости научиха по време на своя „работен ден“ в електроцентралата. Точно като родители им и те преминаха пълен инструктаж по безопасност, преди да посетят основните съоръжения в ТЕЦ-а и да се запознаят с производствения процес на практика. Но тъй като безопасността е важна не само по време на работа, а и в ежедневието, темата за безопасността на пътя и отговорностите на всички участници в движението бе също детайлно обсъдена.

В края всеки участник получи и „удостоверение“ за своя първи „работен ден“ в ТЕЦ-а. На сбогуване младите гости не пропуснаха да споделят какво ги е впечатлило при гостуването им в електроцентралата и какво ново са научили за работата на родителите си.

(СН)