Децата с ТЕЛК в Старозагорско намаляват

103

Между 500 и 600 са издадените медицински удостоверения от ТЕЛК за 2018 г. на лица до 18 години на територията на общините Стара Загора и Опан, които се обслужват от Дирекция „Социално подпомагане“ – Стара Загора. Техният брой е намалял значително в сравнение с предишни години, когато в Стара Загора имаше наказан състав на комисия заради много и неправомерно издадени ТЕЛК-ови решения, съобщи за медията ни директорът на институцията Павлина Делчева.

Уврежданията на освидетелстваните деца в Старозагорско са между 50 и 100%, а родителите им получават подпомагане от 350 до 930 лв. месечно.

Темата с ТЕЛК освидетелстванията отново стана актуална през последния месец, след като стана известно, че огромни суми са отивали за псевдоинвалиди. Последният фрапиращ случай е от врачанското село Камено поле, където учители откриват, че видимо здрави са глухонеми по документи. При разплитането на случая стана ясно, че от 37 деца в училището 20 били с ТЕЛК. Отдавна е известно, че още с раждането някои родители, основно от малцинствените групи, търсят начин да освидетелстват децата си, защото това се превръща в гаранция за сигурен месечен доход.

(СН)