Депутатът от БСП Георги Гьоков: Голяма част от притесненията на родителите имат основание

137
Протестът в Стара Загора

Част от текстовете в Закона за социалните услуги и в поправките, които те въвеждат в Закона за закрила на детето, будят притеснение. Така коментира темата с масовото недоволство на родители и неправителствени организации старозагорският депутат Георги Гьоков, който е председател на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите и зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографска политика в парламента.

По думите на Гьоков по същество недоволството на родителите намира почва за развитие и в липсата на информация и разяснение от страна на държавата и нейните институции. „Факт е, че една част от текстовете са в противоборство със семейните традиции у нас. Притесненията са заради разпоредби, в които се посочва, че детето може да бъде отнето от родителите по анонимен сигнал или такъв на социални грижи. Както и това, че социални работници могат да влизат в дома без съдебна заповед. Бе пропуснат моментът, в който на родители и неправителствени организации можеше да бъде разяснена всяка една промяна. Имаше възможност в дебатите да бъдат отсети добрите от лошите предложения, но това не се случи“, коментира депутатът.

Като председател на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите Георги Гьоков разкри, че през настоящата седмица ще има среща с председателя на обществения съвет към комисията Ива Таралежкова, с която ще бъде коментиран въпросът за ангажиране на широк кръг от разговори преди влизането в сила на новите текстове от 01.01.2020 г. „Не мога да отрека обаче, че в промените, които се случват в продължение на няколко години и не са от вчера, има и положителни неща. Да, стряскащо е, че има текстове, в които се посочва, че детето ти може да бъде отнето, но спомнете си случая с инцидента в Габрово, при който баща хвърли 5-годишното си момче от мост. Какво да кажем със случаите, в които деца са принуждавани да просят. Въпросът е да бъде намерена тънката граница“, допълни Гьоков. Той посочи, че ще съдейства за светкавично стартиране на разговори по онези точки, които не се приемат от обществото. Според народния представител подобна инициатива трябва да се случи не само преди влизането в сила на промените, а още преди отварянето на разговорите за бюджета на страната за следващата година.

Живко ИВАНОВ