Депутатът Георги Гьоков защити лидерката на БСП за Лисабон

121

Старозагорският депутат Георги Гьоков защити председателя на БСП Корнелия Нинова, която не присъства на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Лисабон, по време на който Сергей Станишев за трети път бе преизбран за лидер на ПЕС. Вместо лидера на БСП водач на делегацията бе Деница Златева. Това провокира много сериозни критики към Нинова от страна на видни фигури на левицата като Атанас Мерджанов, Красимир Янков, Ангел Найденов, Георги Божинов, Андрей Пантев и други.

Пред медията ни старозагорският депутат от БСП Георги Гьоков коментира, че преизбирането на Станишев за лидер на ПЕС е оценка за България и по-специално българските социалисти, които са значими в европейското ляво семейство. Той обаче защити лидерката си Нинова. „Не смятам, че Корнелия Нинова е показала неуважение към европейските социалисти с неприсъствието си на форума. Тя показва несъгласие с някои решения на ПЕС“, заяви Гьоков. Депутатът я подкрепи с аргумента, че на Конгреса на БСП и на Националния съвет на партията е било прието решение да не се подкрепя Истанбулската конвенция и с отказа й да присъства на конгреса в Лисабон, Нинова защитавала тази позиция на партията си. „Не виждам драма в случая. Делегацията беше достатъчно представителна. Просто показахме своята последователна позиция“, подчерта Георги Гьоков.

Той отрече да има идеологически разрив между БСП и ПЕС, въпреки че според политологичната наука документ като Истанбулската конвенция има подчертано ляв политически характер. „Истанбулската конвенция е изключително добър документ срещу домашното насилие, но наред с позитивите й се прокарват едни недопустими и несъвместими с българския характер и традициите ни неща като еднополовите бракове. На всички стана ясно, че с тази конвенция се прави опит да се прокара нещо, което българинът не харесва и не приема“, каза още Гьоков. Народният представител от Старозагорски избирателен район отиде дори по-далеч, като противопостави несъгласието на Корнелия Нинова с политиките на ПЕС и послушанието, по думите му, от страна на премиера Борисов и ГЕРБ към повелите на Европейската народна партия.

По повод критиките на отявлени социалисти от левицата, че Корнелия Нинова управлява еднолично БСП, Гьоков отговори: „От тоталитарна преди 10 ноември 1989 г. БСП сега се превърна в най-демократичната партия в България, да не кажа единствената демократична. Еднолични решения се взимат в други партии, не при нас. Това са безпочвени обвинения“, заключи Георги Гьоков.

Десислав ТЕНЕВ