Депутатите решават утре кой да обявява епидемична обстановка

49

16 са новите предложения, постъпили между четенията на Закона за здравето

16 са новопостъпилите предложения за промени и допълнения към гласувания в петък на първо четене Закон за здравето, чийто окончателен вариант ще бъде гласуван утре. Чрез промените се цели да бъде създаден законов механизъм за продължаване на част от противоепидемичните мерки след края на извънредното положение. Най-активни между двете четения на закона се оказаха от групата на ГЕРБ, откъдето бяха входирани 7 предложения, още 5 добави БСП, два са новите текстове, инициирани от ДПС, а с по един се отчетоха ВМРО и НФСБ.

Един от ключовите моменти, който предизвика редица коментари, е чие да бъде правото да обявява „извънредна епидемична обстановка“. Според първоначалния вариант това може да става само със заповед на здравния министър.

„Този вариант е неприемлив и няма как да бъде подкрепен от нас. Смятаме, че подобно решение трябва да се взима от Министерски съвет, след като е направено предложение от здравния министър“, заяви за „Старозагорски новини“ народният представител на БСП Георги Гьоков. Това е и предложението на ГЕРБ, което от партията внесоха веднага след първото четене. От най-голямата политическа сила предвиждат въвеждането на извънредна епидемична обстановка да става за определен период от време, като за база се ползва оценката за съществуващия риск от страна на главния здравен държавен инспектор. От ГЕРБ посочват и 8 критерия, с които се определят рамките на опасността за живота и здравето на гражданите. Управляващите предлагат също до края на 2020 г. финансовият министър да отпуска безлихвени заеми за общини. Кредитите ще имат срок за възстановяване не по-късно от края на идната година. От своя страна коалиционните партньори на ГЕРБ в лицето на ВМРО и НФСБ настояват да няма запори и наказателни лихви при забавяне на вноски по кредити за физически лица и фирми още 2 месеца след края на извънредното положение. Партията на Валери Симеонов вече обяви и предложението си за ваучери за почивка.

В Закона за здравето се предлагат и текстове, които касаят дейността на данъчните складове. По този повод старозагорският депутат на БСП Георги Гьоков коментира, че тези промени касаят преди всичко Закона за акцизите и данъчните складове. Затова от левицата настояват текстовете да отпаднат. „Лично аз подкрепям мерките, които се предлагат, но те нямат никакво място в разглеждания Закон за здравето“, подчерта народният представител. От групата на социалистите настояват още за 725 лв. за хора, останали без работа във времето на извънредното положение, 9% ДДС за храните и лекарства, подпомагане на дребните земеделски производители и допълнителен платен отпуск от 20 дни за родителите, които са принудени в резултат на затворените детски градини да останат вкъщи, за да гледат децата си. „Предвид ситуацията трябва да отпадне и един важен текст. Това е този, с който се забранява на лица, използвали пълна помощ за безработица, да получават такава в следващите три години. Искам да акцентирам и на предложението за допълнителни 20 дни платен годишен отпуск за родители и осиновители, които са принудени да останат вкъщи, за да гледат децата си. Тук отпуската трябва да бъде платена от бюджета“, посочи Гьоков. Той коментира, че предвид ситуацията със спадналите драстично приходи в хазната към момента от БСП са склонни да направят отстъпка по отношение на намалението на ДДС за храни и лекарства. Гьоков подчерта, че анализът за ефектите от една такава данъчна реформа в момент като този е изцяло в ръцете на финансовия министър Владислав Горанов.

Какво точно ще решат в Народното събрание ще стане ясно утре.

Живко ИВАНОВ