Депутатите дадоха ход на забраната на частните лотарии

103

Комисията по бюджет и финанси прие днес промените в Закона за хазарта. „За“ проекта гласуваха 11, „въздържали се“ – 6 /от БСП и ДПС/. Предстои проектът да бъде разгледан на първо четене в пленарна зала, предаде dir.bg.

Измененията са внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Със закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти, или вериги от обекти без съответния лиценз.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз.

В срок до 30 дни от влизане в сила на закона организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен, са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до момента.

Законът за хазарта ще ограничи лудостта с талончетата, която през последните години се разпространява. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред журналисти след като комисията одобри промените в Закона за хазарта на Валери Симеонов, съобщи „Фокус“.

„Разгледахме законопроекта и смятаме, че с ограничаването на възможността друг освен държавния тотализатор да извършва дейността по лотарии, ще се ограничи и лудостта, която през последните години се разпространява. Над 1 млрд. лв. годишно българските граждани обикновено пенсионери, слабо доходни, дават за една игра, която ги заблуждава, че не е хазарт. Когато един човек влезе в казино или игрална зала, знае, че отива да играе хазарт. Когато там, където купува хляба си или получава пенсията си, му предлагат талонче за левче, две или три, с което той може да стане милионер, това чисто психологически не се възприема като хазарт. Неслучайно през последната година българските граждани са дали милиард лева за талончета. Може би част от тези пари, които остават в организаторите, са били елемент на спонсорирани от тяхна страна на различни спортни клубове или събития, аз не виждам защо това трябва да става по този начин“, коментира Менда Стоянова.

Вносителят Валери Симеонов изрази задоволство с думите: „Законът за хазарта тръгна добре, хайде да му е по вода“. Според него не става въпрос за налагане на монопол върху цял сектор. „Хазартът се запазва в негови други форми, които също не са малки. Когато им дойде времето, ще се занимаваме и с тях“, изтъкна лидерът на НФСБ.