Ден преди да дойдат булдозерите: Близо половината от незаконните къщи в Карасиврия вече са съборени доброволно

150
Близо половината от незаконните къщи в местността Карасиврия до ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора бяха съборени доброволно от обитателите им

Близо половината от подлежащите на събаряне 54 незаконно построени къщи в местността Карасиврия край ромския квартал „Лозенец“ в Стара Загора са вече съборени доброволно от обитателите им, установи репортерска проверка в неделя, ден преди там да започне поредната акция срещу незаконното строителство.

Въпреки проливния дъжд мъже и жени пренасяха тухли, арматури, черчевета и каси на врати към импровизирани складове из дворовете на различни места в близката махала.

Бащата на завърналия се от Германия Асен (в кръгчето) показва нотариален акт за покупката на земята (като земеделска) отпреди близо 40 години, но нямат строително разрешение за нито една от сградите

Част от доскорошните обитатели са се върнали от Германия, Испания, Гърция и други страни на ЕС, където са на работа, за да помогнат на близките си. Сред дошлите от Германия е и Асен Великов, който показва нотариален акт за терена, върху който през последните близо 4 десетилетия родителите му са вдигнали две масивни двуетажни къщи. Мястото било купено като земеделска земя от бившия собственик. Асен признава, че няма строително разрешение за нито една от сградите, изрази и съжаление, че това не е било направено по-рано, преди баща му да закъса със здравето. Съжалява и за заведеното миналата година съдебно дело срещу решението на Общината за отстраняването на къщите, освен пари за адвокати сега ще трябва да плаща и близо 1 800 лв. за направените от общинската администрация разноски.

Преди обяд в неделя, въпреки дъжда, роднините на обитаващите незаконни къщи пренасяха строителните материали

Надява се да му разрешат да прибере материалите, които ще използва за нова къща, но след като извърви целия път по узаконяването й. Така, както е направил дошлият си от Испания Христо, който преди 5 години купил 4 дка за 7 000 лв. и похарчил още почти толкова за разрешение и проектиране. Неговата двуетажна къща е там, където свършва импровизираната пътека край дерето, по чието протежение са повечето от незаконните сгради, подлежащи на събаряне.

Близо месец ще продължи събарянето на постройките, пресмятат от отдел „Контрол по строителството“ в Община Стара Загора, където се подготвят за акцията от няколко месеца.

Разрушаването е поверено на кооперация „Синвекс“, която има вече дългогодишен опит в тази дейност, тя е избрана след провеждане на обществена поръчка. Същата кооперация миналата есен събори 24 незаконни къщи върху терен от 4 дка общинска земя в квартал „Кольо Ганчев“. Цялото начинание тогава е струвало на местната хазна около 40 000 лв., част от средствата били за изнасяне на отпадъците и заравняване.

От Община Стара Загора са категорични: определените за събаряне не подлежат на узаконяване, повечето били върху терени, определени за зелени площи.

Очаква се в понеделник на място да има поне 100 представители на сектор „Охранителна полиция“ при ОД на МВР – Стара Загора. На този етап няма сигнали за готвени провокации.

Христо ДИМИТРОВ