Делото за фалита на КТБ започна по същество

80

Съдът прекрати четенето на обвинителния акт

Специализираният наказателен съд (СНС) прие решение, с което прекрати четенето на обемния обвинителен акт по делото за фалита на КТБ, по което основен обвиняем е укриващия се в Белград фараон Цветан Василев. С новите поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), направени именно заради делото, отпадна необходимостта от прочитането на обвиненията в съдебна зала, съобщи Правен свят.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев, който бе наблюдаващ прокурор по делото, лично се яви в съдебната зала и очаквано влезе в спор с адвокатите на Цветан Василев и останалите подсъдими, които настояваха прочитането на обвинителния акт да не се спира. „Четенето на обвинителния акт, което беше стара редакция в НПК, не съществува в нито една страна в Европейския съюз. Никъде това, което беше до момента, което започна като комедия и беше на път да стан фарс – да се четат хиляди страници, не може да се случи. И точно заради това българските граждани имат това чувство за несправедливост, че нищо не се случва“, коментира Иван Гешев и подчерта, че подобно четене има само в Турция, а в Австрия например обвинителният акт бил само 2 страници.

„Българската прокуратура не се страхува от процеса за КТБ по същество, не се притесняваме от доказателствата, които сме събрали в досъдебната фаза, не се страхуваме от експертизите, от работата си. Ако това беше така, ако имаше някакви проблеми, защитата и подсъдимите щяха да искат спешно процесът да тръгне. Те правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето. Вероятно разчитат да се реши с някакви извънправни способи, като смяна на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица – нещо да се промени. „Удавник за сламка се хваща“. Чакат нещо да се промени, защото по това дело нямат шанс на база на събраните доказателства. Чакат някакво случайно събитие“, коментира Гешев тактиката на подсъдимите и адвокатите им.

На въпрос дали прокуратурата се притеснява, че Цветан Василев все още е извън страната, Гешев отговори: „Защо да ни притеснява? Има задочна процедура. Надявам се до приключване на процеса на първа инстанция и в Сърбия да е приключила екстрадиционната процедура“. Запитан защо тя се бави заместник-главният прокурор отговори: „Не знам какви са проблемите, но не са юридически“.