Делото за убийството на Боньо Фаса тръгва в петък

142

Обвинителният акт е бил внесен през лятото на миналата година, но по неизвестни причини съдебното дирене се е проточило

930 дни по-късно, на 22 февруари, в Окръжен съд – Стара Загора, ще стартира дело за убийството на рецидивиста Богдан Динев (Боньо Фаса), извършено в дома му от 18-годишната тогава ученичка в старозагорската Търговска гимназия Мария Гиздева.

Момичето, което е на свобода срещу парична гаранция от 500 лв., е обвинено за нанасяне на тежка телесна повреда, следствие на което е настъпила смърт, и за незаконно използване на кредитната карта на жертвата.

От прокуратурата уточниха, че обвинителният акт е бил внесен през лятото на м.г., но по неизвестни причини стартът на съдебното дирене се е проточил.

62-годишният Богдан Динев (Боньо Фаса)

Убийството на лежалия в затвора за различни престъпления, включително и за изнасилване, 62-годишен мъж стана на 25 юли 2016 година. Трупът бе открит ден по-късно в една от стаите на жилището му на улица „Чая“ No 44. Същия ден беше задържана и обвиняемата, която отишла с адвокат в полицията, за да се предаде. Според съдебните медици леталният изход е настъпил в резултат на срязана с кухненски нож бедрена артерия и обилно кръвотечение.

Оръжието на престъплението е намерено в стаята, където съседи на 26 юли са открили изстиналия труп. По дръжката имало пръстови отпечатъци от Гиздева, която минути след нанасянето на фаталния удар е напуснала местопрестъплението.

Под сурдинка запознати с хода на досъдебното производство споделят, че забавянето по делото се дължало на работна версия, според която Гиздева е имала съучастник.

При разпитите Мария твърдяла, че е забила ножа в слабините на Фаса при опит да се предпази от изнасилване, след което избягала от дома на Богдан Динев, а за смъртта научила едва на следващия ден. Междувременно обаче стана ясно, че само час след напускането на жилището му тя е пробвала да изтегли пари от кредитната карта на жертвата. Засечени са били общо 6 такива безуспешни опита. Картата е била намерена при обиска в дома на Мария.

Законът предвижда за подобни престъпни деяния затвор от 2 до 8 години, припомнят юристите, възможно било обаче Гиздева да се размине с условна присъда, ако признае изцяло вината си и поиска съкратен процес.

Съдебното заседание на 22 февруари е разпоредително, уточняват адвокатите, които ще защитават младата жена и ще представляват интересите на близките на убития.

Дъщерята на Богдан Динев е поискала да бъде конституирана като граждански обвинител. Тепърва ще се изяснява какви финансови претенции ще има тя към подсъдимата.

През времето, в което очакваше насрочването на съдебното дирене, Мария Гиздева успя да завърши средното си образование, от близо година живее на семейни начала със свой приятел и работи като сервитьорка в родния си град.

Христо ХРИСТОВ