Делото за катастрофата при гара Калояновец тръгна в Пловдив

654

Състав на Пловдивския апелативен съд даде ход на дело за станалата на 12 юли 2014 г. при входа на жп гара Калояновец тежка катастрофа. По него локомотивният машинист Христо Тиляшев обжалва постановената от Старозагорския окръжен съд 6-годишна ефективна присъда. Според машиниста причината за катастрофата, довела до смъртта на колегата му Венко Тодоров и раняването на 4 от пътниците, е била повредена 4 месеца по-рано влакова стрелка 5-7, която е променила маршрута на бързия влак от София за Варна.

„Ако постовият стрелочник е бил на място да помогне с лоста и да премести въпросната неработеща стрелка, този инцидент нямаше да го има. Но постовият в този момент е бил при дежурния ръководител на гара Калояновец Стоянка Тодорова. Виждайки влака, който влиза със 105 км в час, тя започва да реди друг маршрут, и то фатален“, заяви пред 3-членния състав на Апелативния съд свидетелят Илко Илчев, който по онова време е бил шеф на Локомотивното депо в Пловдив.

Според него е бил нарушен планът за композиране на влаковете на гара Калояновец. Самата Тодорова обаче отрича това да е вярно и казва, че колегата й Илчев говори наизуст.

„Да, стрелочникът беше при мен, защото въпросната стрелка не е в маршрута на влака“, каза тя пред съда в Пловдив. Заради тези противоречия в показанията на двамата съдът поиска да се състои очна ставка. Това може да се окаже и причината подсъдимият Христо Тиляшев да бъде оправдан напълно, каквото иска самият той. Неговите адвокати Венцислав Димитров и Хари Харалампиев твърдят, че причина за катастрофата е объркване в сигнализацията, която е подала грешни светлини. Според дежурния ръководител на гара Калояновец е имало свободен коловоз на гарата за транзитното преминаване на влака.

„Ако няма такъв свободен коловоз, системата не ми позволява да наредя маршрута“, заяви пред съда Стоянка Тодорова. „Защо сте приели влак, без да имате осигурен маршрут?“, попита я съдията-докладчик Христо Крачолов. В отговор Тодорова обясни, че е имало двупътна жп линия, но отбягвали да ползват трети коловоз, защото стрелката към него не е работила от 4 месеца преди катастрофата. „Стоянка говори по този начин, защото иначе излиза, че вината за случилото се е нейна“, коментираха в залата близки на загиналия Венко Тодоров.

Следващото заседание на съда е насрочено за 18 януари от 9:30 часа.

Христо ХРИСТОВ