Действащ адвокат във Ватикана застава на диригентския пулт за „Атила“

36
Момент от спектакъла на "Атила" през лятото на 2020 г. в Стара Загора, вляво е маестро Якопо Сипари

Действащ адвокат във Ватикана и същевременно един от най-стремително напредващите в музикалната кариера диригенти ще застане зад пулта за първото цялостно представяне на операта „Атила“ в Стара Загора.

Маестро Якопо Сипари ди Пескасероли е познат на старозагорските меломани от няколко свои предходни гостувания. В биографията си има множество престижни позиции, сред тях са музикалното ръководство на Македонската държавна опера и балет, главен диригент на Пучини феста в Торе дел Лаго и гост-диригент на оперния фестивал в Помпей.

Постановката, с която ще бъде открит новият сезон на Държавна опера – Стара Загора на 29 и 30 октомври, е съвместна продукция с Театро Лирико – Каляри, Италия, като двете институции участват равнопоставено в подготовката и реализацията.

В Стара Загора бяха ушити над 250 костюма, изработени бяха аксесоари и реквизит, произведен бе пищният декор за грандиозната постановка. Премиерата се състоя на 27 септември 2019 г. в Каляри, а в Стара Загора се изигра адаптиран за античната сцена заради ковидпандемията вариант през лятото на миналата година. Сега в Града на липите се очаква да пристигне целият постановъчен екип, за да постави „Атила“ в оригиналната режисьорска версия на Енрико Стинкели, който е и водещ на радиопредаването „Баркача“. Костюмите са по проекти на познатия на старозагорци Салваторе Русо, хормайстор е Младен Станев. В постановката са привлечени едни от най-известните оперни изпълнители: на 29 октомври басът Юлиан Константинов ще се превъплати в ролята на хунския вожд Атила, на следващия ден в нея ще влезе Ивайло Джуров. В ролята на Форесто зрителите ще видят румънския тенор Даниел Магдал и за първи път – тенора Ивайло Михайлов; в ролята на Одабела – Таня Иванова и Йоана Железчева, а в ролята на римския пълководец Ецио – Александър Крунев и Нико Исаков. Участват още солистите Александър Марулев – в ролята на Леоне, Ивайло Йовчев – Улдино, хор, оркестър на Държавна опера – Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Петър ХРИСТОВ